Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Μίκης Θεοδωράκης, ο Κρητικός, ο επαναστάτης κι ο μουσικός

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο STUDIO New Star Art Cinema η εκδήλωση “Μίκης Θεοδωράκης, ο Κρητικός, ο επαναστάτης κι ο μουσικός”, Διοργανωση NEW STAR σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης — Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης, μια βραδιά λόγου και μουσικής γύρω από δύο πρόσφατες εκδόσεις για τον Θεοδωράκη που έχουν ως κινητήριο μοχλό τον συντοπίτη και συνοδοιπόρο του συνθέτη, τον συγγραφέα Γιώργο Αγοραστάκη. 

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία Το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και ο Μίκης Θεοδωράκης (Γιώργος Αγοραστάκης, εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης, 2021) και Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη (Γιώργος Αγοραστάκης, Τατιάνα Παπαγεωργίου, Ερατοσθένης Καψωμένος, έκδοση ΠΕΚ-Πυξίδα της Πόλης και ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, 2021).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:  εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η Νίκη Κυριαζή, μέλος του τμήματος Πολιτισμού της Κεντρικής Επιτροπής, Κρητικοί Σύλλογοι, η Ρένα Παρμενίδου, επί χρόνια γραμματέας του Μίκη Θεοδωράκη, ο γιος του Μίκη και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Mikis Radio, Νίκος Θεοδωράκης, η παραγωγός Ελισάβετ Παπαγεωργίου, η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη, ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης, ο σκηνογράφος Χάρης Σεπεντζής, αλλά και πολλοί θαυμαστές του έργου του Μίκη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του STUDIO New Star Art Cinema, που αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και το πόσο έχει επηρεάσει ολόκληρες γενιές και διάβασε επιστολή του νέου Πρέσβη της Κούβας, Aramís Fuente Hernández, που τόνισε τη σημασία της προσφοράς του Μίκη και την αγάπη που του έχει ο Κουβανικός Λαός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σπουδαίο αρχιμουσικό  και  συνθέτη Ανδρέα  Μπουτσικάκη που έπαιξε στο πιάνο αγαπημένα έργα του συνθέτη και την τραγουδίστρια Λόρνα Κουτση που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο 3 τραγούδια, και έκανε μια εισαγωγή λέγοντας τα εξής: “Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας μύθος. Και δεν τελειώνει ποτέ. Και χρέος μας είναι να τον τιμούμε και να τον σιγοτραγουδάμε και να τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε.”

Ο Γιώργος Αγοραστάκης παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε το νέο πρέσβη για το μήνυμά του και το ενδιαφέρον που έδειξε, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του, να τιμήσει με το μήνυμά του τον φίλο της Κούβας Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα στον Κουβανικό λαό, τόσο με τα τραγούδια όσο και με τη φυσική του παρουσία, υπήρξε προσωπικός φίλος του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, και μια από τις τελευταίες του πολιτικές πράξεις ήταν η υποστήριξη του αιτήματος για το Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας, και ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, η Κούβα δεν είναι μόνη – Nobel for the Doctors of Cuba.

 Ανάμεσα στα άλλα, ο κύριος Αγοραστάκης μας ευχαρίστησε που τον καλέσαμε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα βιβλία του και που του δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί ξανά στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO, του οποίου ήταν μόνιμος θεατής όταν σπούδαζε στην Αθήνα τα δύσκολα χρόνια της Χούντας. Είπε σχετικά τα παρακάτω:

“Μικρά παιδιά ανεβήκαμε στην Αθήνα να σπουδάσουμε. Στη Χούντα. Αυτή η αίθουσα και η αδελφή της, η δίδυμη αδελφή της η Αλκυονίδα, ήτανε οι εστίες της συνειδητοποίησης της νεολαίας, της πολιτικοποίησης της νεολαίας. Εδώ, δια της τέχνης, επικοινωνήσαμε με όλο το κίνημα που αναπτύχθηκε στην πορεία. Εδώ ήτανε μια κοιτίδα θα έλεγα του αντιστασιακού αγώνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης τότε ήτανε στο εξωτερικό, γύριζε όλο τον κόσμο, έκανε συναυλίες. Εμείς τον ακούγαμε, παιδιά, τον ακούγαμε από την DW, από το BBC, από το Ράδιο Μόσχα κλπ. Η επικοινωνία μας ήταν τότε, μ’αυτόν τον τρόπο, έτσι γνωρίσαμε και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από την τέχνη, λοιπόν, εμείς στρατευτήκαμε στον αντιστασιακό αγώνα. Αυτή εδώ η αίθουσα και η Αλκυονίδα είναι ιστορικές αίθουσες. Χιλιάδες νέοι εδώ γαλουχήθηκαν στις ιδέες της ελευθερίας και της αντίστασης. Συγχαίρω τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη που ανέλαβε με την εταιρία του να συνεχίσει αυτό το ιστορικό έργο και τη λειτουργία αυτών των 2 αιθουσών και του εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότερο να προωθήσει τους γενικούς στόχους που έχουνε την αναφορά τους από τότε που σας είπα. Συγχαρητήρια Βελισσάριε.”

Έπειτα περιέγραψε τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, και τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου του μεγάλου δημιουργού.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Τατιάνα Παπαγεωργίου, διακεκριμένη πιανίστρια και για πολλά χρόνια φίλη, συνεργάτης και βαθιά γνώστης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και συνσυγγραφέας του βιβλίου Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη.

Ακολούθως, ο Νίκος Παπαδάτος, διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ιστορικός ερευνητής του διεθνούς ινστιτούτου Global Studies Institute, επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας,  Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ και πρόσφατα  διδάσκων στο ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε μια ιστορική αναφορά με διάφορα άγνωστα ως τώρα στο ελληνικό κοινό ντοκουμέντα, για τον ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις με το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα κρητικής τσικουδιάς, ρακόμελου αλλά και ντάκους που είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει ο Σύντεκνος, μαγαζί με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα,

Ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του και συνομίλησε με το κοινό.

 Τα βιβλία του συγγραφέα θα παραμείνουν για κάποιες μέρες ακόμα στο βιβλιοπωλείο του κινηματογράφου STUDIO New Star Art Cinema, απ’ όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε.

 

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση