Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

Συνε­χί­ζουν να μαί­νο­νται οι ~150 πυρ­κα­γιές στις ανα­το­λι­κές ακτές της Αυστρα­λί­ας, έχο­ντας προ­κα­λέ­σει την κατα­στρο­φή περί­που 688 κατοι­κιών στην πιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη πολι­τεία της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας.

Οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν βοη­θούν τους πυρο­σβέ­στες στη μάχη με τις φλό­γες, καθώς επι­κρα­τούν ευμε­τά­βλη­τες και­ρι­κές συν­θή­κες και υψη­λές θερμοκρασίες.

Περισ­σό­τε­ροι από 2.000 πυρο­σβέ­στες και περισ­σό­τε­ρα από 100 αερο­σκά­φη συμ­με­τέ­χουν στις συντο­νι­σμέ­νες προ­σπά­θειες κατάσβεσης.

ℹ️  Η περί­ο­δος των πυρ­κα­γιών στην Αυστρα­λία άρχι­σε πολύ νωρίς φέτος, με 95 ενερ­γά μέτω­πα που καί­νε θαμνώ­δεις εκτάσεις.
Πυρ­κα­γιές έχουν ξεσπά­σει και στις πολι­τεί­ες της Βικτό­ρια και του Κουίν­σλαντ.

⚠️ Προσεγγίζουν το Σίδνεϊ

Και ενώ οι πυρ­κα­γιές ενι­σχύ­ο­νται από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους, στο Σίδνεϊ, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Αυστρα­λί­ας έχει καλυ­φθεί από ένα επι­κίν­δυ­νο σύν­νε­φο καπνού: ο αρχη­γός της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας Σέιν Φιτζ­σί­μονς δήλω­σε ότι «οι αρχές ανη­συ­χούν ιδιαί­τε­ρα για οκτώ πυρ­κα­γιές γύρω από το Σίδνεϊ, όπου ζουν περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι» |> ABC News @ABC TO THE RESCUE: Firefighters in Australia drove into flames to protect homes on the outskirts of Sydney. https://abcn.ws/2DPjHF1 και «αυτές μπο­ρούν ή ανα­μέ­νε­ται να εξα­πλω­θούν κι άλλο ανα­το­λι­κά, κάτι το οποίο δυστυ­χώς δεί­χνει ότι μπο­ρεί να φτά­σουν σε περισ­σό­τε­ρες κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, χωριά, κοι­νό­τη­τες, απο­μο­νω­μέ­νες αγρο­τι­κές περιο­χές και άλλες καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις και περιο­χές με επι­χει­ρή­σεις στην περιο­χή», σημειώ­νο­ντας πως «ορι­σμέ­νες πυρ­κα­γιές βορειο­δυ­τι­κά της πόλης ενώ­θη­καν και σχη­μά­τι­σαν ένα πολύ μεγά­λο μέτω­πο, το οποίο επε­κτεί­νε­ται λόγω των θερ­μών και ξηρών ανέμων».

Οι φωτιές σε εκτά­σεις χαμη­λής βλά­στη­σης είναι κάτι το συνη­θι­σμέ­νο στην Αυστρα­λία, αλλά η φετι­νή περί­ο­δος των πυρ­κα­γιών συνο­δεύ­ε­ται από ισχυ­ρούς ανέ­μους και τη θερ­μο­κρα­σία να ξεπερ­νά­ει τακτι­κά τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πριν ακό­μη αρχί­σει το καλο­καί­ρι στη χώρα.
✔️    Η κρί­ση αυτή έχει εντεί­νει τις πιέ­σεις στον πρω­θυ­πουρ­γό Σκοτ Μόρι­σον, καθώς οι επι­κρι­τές του δηλώ­νουν ότι δεν κάνει αρκε­τά για να αντι­με­τω­πι­στεί ο αντί­κτυ­πος από την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, η οποία, σύμ­φω­να με μετε­ω­ρο­λό­γους, έχει παρα­τεί­νει την περί­ο­δο των πυρκαγιών.

ℹ️  Οι χει­ρό­τε­ρες πυρ­κα­γιές σε εκτά­σεις χαμη­λής βλά­στη­σης στην Αυστρα­λία είχαν σημειω­θεί τον Φεβρουά­ριο του 2009 στην Βικτό­ρια. Συνο­λι­κά 173 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους τότε και 414 τραυ­μα­τί­στη­καν, ενώ κατα­στρά­φη­καν χιλιά­δες σπίτια.

Οι Αρχές έδω­σαν εντο­λή σε κατοί­κους και του­ρί­στες να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες και τα κατα­λύ­μα­τά τους για να γλι­τώ­σουν από τις φλό­γες που τους πλη­σιά­ζουν, καθώς οι πυρο­σβέ­στες πασχί­ζουν να τις θέσουν υπό έλεγ­χο στις περιο­χές χαμη­λής βλά­στη­σης στις ανα­το­λι­κές και τις δυτι­κές ακτές της χώρας, εκδί­δο­ντας  προει­δο­ποί­η­ση «άμε­σης εγκα­τά­λει­ψης», που είναι το ανώ­τα­το επί­πε­δο συνα­γερ­μού, για πολ­λές περιο­χές, μετα­ξύ των οποί­ων για τη Νού­σα, έναν παρα­θα­λάσ­σιο του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό σε από­στα­ση περί­που 150 χιλιο­μέ­τρων, νότια του Μπρι­σμπέιν, την πρω­τεύ­ου­σα του Κουίνσλαντ.

«Ανα­μέ­νου­με ότι ο κόσμος θα λάβει υπό­ψη του τις προει­δο­ποι­ή­σεις και θα θέσει σε εφαρ­μο­γή τα σχέ­δια επι­βί­ω­σης σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς και, εάν υπάρ­χει οποια­δή­πο­τε αμφι­βο­λία, τώρα είναι η ώρα να φύγουν», δήλω­σε ο Γκρεγκ Κρί­στεν­σεν, δήμαρ­χος του περι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου του Σίνικ Ριμ στο Κουίν­σλαντ, προ­σθέ­το­ντας ότι «είναι μια πολύ δύσκο­λη επο­χή» και ότι «δεν υπήρ­χαν στο παρελ­θόν πυρ­κα­γιές σε χαμη­λή βλά­στη­ση όπως αυτές».

✔️  Ένα ιδιω­τι­κό ελι­κό­πτε­ρο ρίψης νερού συνε­τρί­βη, ενώ επι­χει­ρού­σε σε πυρ­κα­γιά δυτι­κά του Μπρι­σμπέιν, αν και ο πιλό­τος γλί­τω­σε με μικρά τραύ­μα­τα, όπως ανα­κοί­νω­σε η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία και η υπη­ρε­σία εκτά­κτων ανα­γκών στο Κουίνσλαντ.

ℹ️ Οι πυρ­κα­γιές σε χαμη­λή βλά­στη­ση είναι συνη­θι­σμέ­νες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλο­καί­ρια της Αυστρα­λί­ας, αλλά η σφο­δρό­τη­τα των πυρ­κα­γιών καθώς και το γεγο­νός ότι ξέσπα­σαν νωρί­τε­ρα από το συνη­θι­σμέ­νο δηλ. στην ανοι­ξιά­τι­κη και όχι στην καλο­και­ρι­νή περί­ο­δο του νότιου ημι­σφαι­ρί­ου αιφ­νι­δί­α­σαν πολύ κόσμο.

Ήδη στα μέσα Νοέμ­βρη είχαν κατα­στρέ­ψει 10 εκατ. στρέμ­μα­τα καλ­λιερ­γή­σι­μων εκτά­σε­ων και περιο­χών χαμη­λής βλά­στη­σης, καθώς τρο­φο­δο­τού­νται από τις ακραί­ες συν­θή­κες ύστε­ρα από τρία χρό­νια ξηρα­σί­ας, με τις φλό­γες να εκτεί­νο­νται από τη βόρεια ακτή της πολι­τεί­ας έως μερι­κά μέτρα από τα σπί­τια στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Σίδνεϋ.

«Δεν θα έχου­με θέσει όλες αυτές τις πυρ­κα­γιές υπό έλεγ­χο για πολ­λές, πολ­λές εβδο­μά­δες», είχε δηλώ­σει τότε σε δημο­σιο­γρά­φους στο Σίδνεϋ ο επι­κε­φα­λής της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας, προ­θέ­το­ντας πως «Δυστυ­χώς αυτό που χρεια­ζό­μα­στε είναι η βρο­χή».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο