Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μαζική και δυναμική απάντηση ντελιβεράδων στον εκβιασμό της «e-food» – Τα ΜΑΤ έβαλε για …διαπραγματευτή η εταιρεία (ΦΩΤΟ)

Με μαζικές κινητοποιήσεις, μοτο-πορείες και στάση εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι διανομείς της «e-food» και οι υπόλοιποι ντελιβεράδες στον πρόσφατο εκβιασμό της εργοδοσίας για τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας τους σε freelancers, χωρίς ασφάλιση από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Πεδίον του Άρεως και με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο Αττικής όπου τα ΜΑΤ τους έφραξαν το δρόμο. Όμως τελικά η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο Σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Με συνθήματα και χειροκροτήματα, η αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της e-food

Με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν στη λεωφόρο Ηρακλείου μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, τους εργαζόμενους της εταιρείας e – food και τους άλλους διανομείς που πέρασαν με μοτοπορεία, κατευθυνόμενοι προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο.

Οι εργαζόμενοι πάνω στα μηχανάκια με κορναρίσματα και κάνοντας το σήμα της νίκης, ανταποκρίθηκαν ένθερμα, ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που εκφράζει το ΚΚΕ στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.

Κλούβες έχουν «φράξει» τη μοτοπορεία των διανομέων προς τα γραφεία της εταιρείας

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τον δρόμο στην Ηρακλείου, κοντά στα γραφεία της «e – food» εμποδίζοντας τη μοτοπορεία των διανομέων στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανοίξει ο δρόμος και καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έπαιζε το ρόλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Παρά την αρχική στάση της εταιρείας που αρνιόταν να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και το ρεζιλίκι να έχει βάλει την αστυνομία ως ως διαπραγματευτή, τελικά δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο Σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

efood15 efood16

efood1 efood2 efood4 efood5 efood8 efood9 efood11

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε αρκετές πόλεις.

Σε Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο με μηχανάκια και ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους, μοιράζοντας τις ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην περάσουν οι εκβιασμοί της εταιρείας που αξιοποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων.

larisa efood

Τι διεκδικούν

Τα σωματεία απαιτούν: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα