Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μαζικός τάφος παιδιών αυτοχθόνων ανακαλύφθηκε σε παλιό οικοτροφείο του Καναδά

Ο Καναδάς εντάσσεται και επισήμως πλέον στη μακάβρια λίστα των χωρών που εξανδραπόδισαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς τους, στερώντας τους τη γη και την κουλτούρα τους, στο όνομα της «ενσωμάτωσης» και φυσικά της εκμετάλλευσης των ίδιων των ανθρώπων και των φυσικών πόρων.
Το «σκοτεινό» κεφάλαιο του -όχι και τόσο μακρινού- παρελθόντος του Καναδά ήρθε στην επιφάνεια, με την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τουλάχιστον 215 παιδιά στην πίσω αυλή ενός οικοτροφείου αυτοχθόνων στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας που λειτουργούσε μέχρι το 1998.

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950.
Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το 1978 αποφασίστηκε το κλείσιμό του. Παρ’ όλα αυτά το οικοτροφείο λειτούργησε μέχρι το 1998, οπότε και τα τελευταία παιδιά ενηλικιώθηκαν και έφυγαν.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, αναφέρει ότι “η ανακάλυψη περισσότερων από 200 παιδιών που έχουν θαφτεί σε ένα πρώην σχολικό οικισμό αυτόχθονων δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μιας εκτεταμένης ιστορικής τραγωδίας“.
Τα σχόλια του  Trudeau έρχονται καθώς οι αυτόχθονες ηγέτες ζητούν την επανεξέταση κάθε πρώην σχολικής τοποθεσίας κατοικιών – ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. kamloops indian residential school 3

ℹ️ Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.

Μιλώντας για το θέμα, η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η Ρ. Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.
Ως πρωθυπουργός, απογοητεύομαι από την επαίσχυντη πολιτική που έκλεψε τα γηγενή παιδιά από τις κοινότητές τους”

Οι ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Γραφείο Δικαστικής Έρευνας.
Η επικεφαλής του γραφείου Λίζα Λαπόιντ δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται στο σημείο συλλογής πληροφοριών.

Το 2015, η «Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά» (Truth and Reconciliation Commission of Canada) δημοσίευσε μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς την καταστροφική κληρονομιά του συστήματος οικοτροφείων της χώρας.
Χιλιάδες παιδιά ιθαγενών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε οικοτροφεία. Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι επί δεκαετίες πολλά παιδιά είχαν υποστεί σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση σε κυβερνητικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα.Εκδήλωση αυτοχθόνων του Κάμλουπς για τις σορούς των παιδιών στον μαζικό τάφο

Περισσότερα – Πηγές: bbcabc.netctvnews.caglobalnews.ca & εδώ

Εκδήλωση αυτοχθόνων του Κάμλουπς για τις σορούς των παιδιών στον μαζικό τάφο