Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μαριάνθη Αλειφεροπούλου Χαλβατζή, Χαιρετισμός της ΟΓΕ στην ταινία «ΟΛΓΑ»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα και από εμένα και από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Με χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση να παραβρεθούμε και να χαιρετίσουμε στην εναρκτήρια προβολή και παρουσίαση της ταινίας “ΟΛΓΑ”.

Μιας ταινίας που αναδεικνύει τη ζωή μιάς γυναίκας- επαναστάτριας, που με την ίδια της τη ζωή, τη δράση και τη θυσία, κατάκτησε και καταξίωσε όχι μόνο την ισοτιμία της γυναίκας, αλλά ανέβασε καθε αγωνιστή, άνδρα ή γυναίκα, στο μπόι του Ανθρώπου( με κεφαλαίο)

Πάλεψε ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό, για το διεθνισμό, για τα δικαιώματα του λαού, για το δικαίωμα στη μητρότητα ακόμα και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία του ναζισμού, για το δικαίωμα στην αγάπη. Αγωνίστηκε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο, που είναι και στους δικούς μας στόχους.

Η ΟΓΕ φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια, από την ίδρυσή της αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Εχει όμως τις ρίζες και τις καταβολές της πολύ πιο πίσω, στις γυναικείες οργανώσεις προπολεμικά, στην αντίσταση και τον εμφύλιο, στην πατρίδα μας. Στην ίδια, δηλαδή, περίοδο που διαδραματίζεται και το έργο που θα δούμε. Γι αυτό νοιώθουμε συγκίνηση και κάποια σχέση με το σημερινό έργο. Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, εκείνα τα χρόνια, αναπτύχθηκε, εμπνεύστικε  και στηρίχτηκε και στη χώρα μας, σε γυναίκες ανάλογου διαμετρήματος με την ηρωίδα. Συμβολικά, αναφέρομαι μόνο στην Ηλεκτρα Αποστόλου. Οι επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες του λαού, χιλιάδες.

Σήμερα συνεχίζουμε στα χνάρια τους,  σε καινούργιες συνθήκες, σίγουρα πιο εύκολες, αλλά σύνθετες, για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.  Συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε  το φασισμό και το ναζισμό. Παλεύουμε για να σπάσει ο φόβος , η μοιρολατρία, η απογοήτευση, να μπουν όσο περισσότερες γυναίκες στον αγώνα.

Γι αυτό όχι μόνο επικροτούμε και στηρίζουμε τέτοιες δράσεις, όπως η αποψινή, αλλά θεωρούμε ότι είναι ανάγκη και μέσα από τον πολιτισμό, να προβάλλονται ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία της κοινωνίας και των λαϊκών αγώνων, που δίνουν και σε μας δύναμη και έμπνευση στο δικό μας αγώνα.

Ετοιμαζόμαστε για το 12 συνέδριο της ΟΓΕ, στις 11,12 και 13 Νοέμβρη 2016 με σύνθημα,:  “Γυναίκα βγές μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση”.

Καλή πορεία στην ταινία που θα απολαύσουμε απόψε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η παρουσίαση της ταινίας «Όλγα» από τη Λιάνα Κανέλλη (βίντεο)

“Όλγα” – Επίσημη πρεμιέρα την Τρίτη 25 Οκτώβρη στον κινηματογράφο Αλκυονίς