Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ματωμένα όπλα. «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ αφέντη το φαΐ …»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Αυξάνονται οι εξαγωγές όπλων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή

Το εμπόριο όπλων αυξήθηκε κατά 10 % μεταξύ 2013 και το 2017, σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό και μειώθηκε στην Ευρώπη, Αφρική και Αμερική . Αυτό ανακοινώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, (Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) το οποίο έχει ερευνήσει τον όγκο στις παραδόσεις όπλων από το 2013 έως 2017 σε σύγκριση με την περίοδο 2008 έως 2012.

Η παράθεση των στοιχείων γίνεται από το Ινστιτούτο από το 1950 κάθε πενταετία για ασφαλέστερη στατιστική παρακολούθηση. Εμπεριέχουν τα στοιχεία την δαπάνη κυρίως στα βαρέα όπλα , τα αντισταθμιστικά ωφέλη, δώρα, πυρομαχικά και ότι άλλο περιλαμβάνουν οι συμβάσεις.

Η έκθεση του Ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου δείχνει ότι συνεχίζεται η ανοδική τάση που ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Ο όγκος στις διεθνείς παραδώσεις όπλων κατά τη διάρκεια 2013-17 είναι 10 % υψηλότερος από ό, τι το 2008-12.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα-αντιπροσωπεύουν όλοι μαζί το 74% όλων των εξαγωγών.

Οι συμφωνίες του Ομπάμα είναι η εξήγηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων. Κατέχει το 34 % της συνολικής αξίας εξαγωγής όπλων στον κόσμο.

«Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τον Obama πρόεδρο έφθασαν οι παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2013-2017 στο υψηλότερο επίπεδό τους σε σύγκριση με το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Καταγράφουν αύξηση 25 %» δηλώνει ο Aude Fleurant, διευθυντής του τομέα του SIPRI για τα όπλα και τις στρατιωτικές δαπάνες. «Οι συμφωνίες αυτές και άλλες μεγάλες συμβάσεις που υπέγραψε ο Ομπάμα είναι εγγύηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων» συνεχίζει ο Aude Fleurant.

Μέση Ανατολή:

Οι εισαγωγές όπλων έχουν διπλασιαστεί στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω της άμεσης εμπλοκής τους στις βίαιες συγκρούσεις και επεμβάσεις που προκάλεσε ο Ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της «αραβικής άνοιξης» κατά τη διάρκεια των ετών 2013 έως 2017.

Οι εισαγωγές όπλων στις χώρες της περιοχής αυξήθηκε κατά 103 %, σε σύγκριση με το διάστημα μεταξύ 2008 και 2012 και αντιπροσωπεύουν το 32 % στο σύνολο των εισαγωγών όπλων στον κόσμο. Το 50 % είναι Αμερικάνικα όπλα.

«Η ευρέως διαδεδομένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει σε μια πολιτική συζήτηση στην Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για τον περιορισμό του εμπορίου όπλων» δηλώνει ο Pieter Wezeman, ερευνητής στο SIPRI. Και συνεχίζει: « Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμα από τους κυριότερους εξαγωγείς όπλων στην περιοχή και παραδίδουν το 98 % από όλα τα όπλα που εισάγονται από τη Σαουδική Αραβία».

Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο , οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 225% συγκριτικά με το 2008-12. Η Αίγυπτος-ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας -αύξηση κατά 215 %. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Αυξήθηκαν οι εισαγωγές όπλων του Κατάρ (20ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων) και έχει υπογράψει αρκετές μεγάλες συμβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι προς παράδοση.

1140-fly-krig-syrien

Ασία:

Το Πακιστάν είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των όπλων της Κίνας ενώ μεγάλες αυξήσεις εξαγωγών κινεζικών όπλων διαπιστώνεται προς Αλγερία και το Μπαγκλαντές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το Ισραήλ (55 %), Η Νότια Κορέα (65 %) και η Τουρκία (145 %) αύξησαν τις εξαγωγές τους το ίδιο διάστημα. Οι περιφερειακές εντάσεις οδήγησαν την Ινδία σε αυξανόμενη εισαγωγή όπλων. Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο κατά τη διάρκεια 2013-17 και αντιπροσωπεύει το 12 % του παγκόσμιου συνόλου.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 24 %. Η Ρωσία παρόλη την παγκόσμια μείωση κατά 7 %, αντιπροσωπεύει το 62 % των εισαγωγών όπλων της Ινδίας. Ωστόσο οι εισαγωγές σε όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, με 557 % (!) , καθιστώντας τις τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της Ινδίας.Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ινδία και τις εσωτερικές συγκρούσεις που μαίνονται οι εισαγωγές όπλων του Πακιστάν έχει μειωθεί κατά 36 %. Το Πακιστάν παρόλη την μείωση αντιπροσωπεύει το 2,8 % των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων 2013-17. Οι εισαγωγές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 76 % .

Οι εντάσεις μεταξύ της Ινδίας, από την μια και του Πακιστάν και της Κίνας, από την άλλη πλευρά, αυξάνει την ζήτηση της Ινδίας για τα βαρέα όπλα, όμως εξακολουθεί να μην μπορεί να παράγει μόνη της,» μας λέει ο Siemon Wezeman, ερευνητής του SIPRI. «Οι Κινέζοι αντίθετα γίνονται όλο και περισσότερο ικανοί να παράγουν τα δικά τους όπλα και συνεχίζουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ μέσω των όπλων.»

Οι εισαγωγές όπλων της Κίνας μειώθηκαν κατά 19 %. Παρά αυτή τη μείωση, ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας του κόσμου. Οι εισαγωγές της Ινδονησίας αυξήθηκαν κατά 193 % Η Αυστραλία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως .

Αφρική

Οι εισαγωγές της Αφρικής μειώθηκαν κατά 22 % . Οι εισαγωγές της Αλγερίας αντιπροσωπεύουν το 52 % όλης της Αφρικανικής αγοράς. Οι εισαγωγές της Νιγηρίας αυξήθηκαν κατά 42 τοις εκατό. Αμερική. Οι εισαγωγές της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 40 τοις εκατό.

Οι εισαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22 %. Θα αυξηθούν όμως σε λίγα χρόνια μετά την παράδοση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η Ελλάδα είναι μέσα στους τρείς καλύτερους πελάτες της Γερμανίας (11% των εξαγωγών της), Ισπανίας και Ολλανδίας.

Δέκατη Πέμπτη στις εξαγωγές η Τουρκία με 0,8% παγκόσμιο μερίδιο και καλύτερους πελάτες Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Η Σουηδία 0,9%, από δέκατος εξαγωγέας στον κόσμο έπεσε στην δέκατη τέταρτη θέση αλλά το 2019 με την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων JAS- GRIPEN στην Βραζιλία θα επανέλθει ελπίζουν συντετριμμένα τα Σουηδικά ΜΜΕ. Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία οι καλύτεροι πελάτες.

Οι ελπίδες των ερευνητών για έναρξη πολιτικών συζητήσεων για μείωση του εμπορίου των όπλων δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Το ματοκύλισμα των λαών φαίνεται καθαρά μέσα από τους αριθμούς. Εκατομμύρια οι νεκροί, τεράστιες υλικές ζημιές, ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά εκατομμύρια οι ξεριζωμένοι στο βωμό του κέρδους. Φαίνεται ακόμη ποιές πρόσκαιρες και πολύπλοκες συμμαχίες και ανταγωνισμοί ισχύουν στα ιμπεριαλιστικά κέντρα μέσα από το κυνήγι των εξοπλισμών. Φαίνεται ακόμη πιο καθαρά ποιοί κερδίζουν υποδαυλίζοντας η ξεκινώντας ωμές παρεμβάσεις, εισβολές και πολέμους σε βάρος των λαών.

Μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και oι τρεις μεγαλύτεροι πελάτες τους

 1. Ηνωμένες Πολιτείες 34% (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία)
 2. Ρωσία 22% (Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ)
 3. Γαλλία 6.7% (Αίγυπτος, Κίνα, Ινδία)
 4. Γερμανία 5,8% (Νότια Κορέα, Ελλάδα, Ισραήλ)
 5. Κίνα 5,7% (Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγερία)
 6. Ηνωμένο Βασίλειο 4,8% (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ινδονησία)
 7. Ισπανία 2,9% (Ελλάδα, Τουρκία, Σαουδική Αραβία)
 8. Ισραήλ 2,9% (Ινδία, Αζερμπαϊτζάν, Βιετνάμ)
 9. Ιταλία 2,5% (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Αλγερία)
 10. Ολλανδία 2,1% (Ιορδανία, Ινδονησία, Ελλάδα)
 11. Ουκρανία 1,7% (Ρωσία, Κίνα, Ταϊλάνδη)
 12. Νότια Κορέα 1,2% (Ινδονησία, Ιράκ, Φιλιππίνες)
 13. Ελβετία 0,9% (Σαουδική Αραβία, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες)
 14. Τουρκία 0,8% (Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία)
 15. Καναδάς 0,8% (Σαουδική Αραβία, Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες)
 16. Νορβηγία 0,6% (Φινλανδία, Ομάν, Ηνωμένες Πολιτείες)
 17. Λευκορωσία 0,4% (Βιετνάμ, Κίνα, Σουδάν)
 18. Αυστραλία 0,3% (τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδονησία, Ομάν)
 19. η Τσεχική Δημοκρατία 0,3% (Ιράκ, ΗΠΑ, Βιετνάμ)

Πηγή πίνακα: SIPRI

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.