Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ της υπό αγγλική κυριαρχία Ινδικής επαρχίας Γκουτζαράτ. Ενας από τους αρχηγούς του Ινδικού Εθνικο-απελευθερωτικού Κινήματος.

Η πολιτική του δραστηριότητα στην Ινδία άρχισε το 1915, όταν συνεργάστηκε με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Διακήρυξε την «παθητική αντίσταση» κατά των Βρετανών αποικιοκρατών.

Απέρριπτε, επίσης, την ταξική πάλη και υποστήριζε ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις πρέπει να λύνονται με διαιτησία, μια θέση που εξυπηρετούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της ινδικής αστικής τάξης. Η προσέλκυση των μαζών στο εθνικό απελευθερωτικό κίνημα αποτελεί την κύρια υπηρεσία του Γκάντι και την πηγή της τεράστιας δημοτικότητάς του. Τάχθηκε, επίσης, κατά του διαχωρισμού και της σύγκρουσης μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Για τη δράση του, φυλακίστηκε επανειλημμένα. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε το σύνθημα «Εξω από την Ινδία», ζητώντας την αποχώρηση των Βρετανών και την ανεξαρτησία της Ινδίας, η οποία ήρθε το 1947.

Στις 30 Ιανουαρίου 1948 δολοφονείται,  ενώ κατευθυνόταν προς τον τόπο της βραδινής του προσευχής στο Δελχί, από έναν σοβινιστή ινδουιστή, ο Μαχάτμα («Μεγάλη Ψυχή» στα σανσκριτικά), Γκάντι.

Κύρια πηγή: Ριζοσπάστης

Η «πορεία του αλατιού» του Μαχάτμα Γκάντι