Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαχητικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας και μορφωτικά δικαιώματα

Με ένα μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας να παρθούν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών που δημιουργούνται.

ια πάνω από δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας αντηχούσαν συνθήματα όπως «Κρούσματα χιλιάδες, μέτρα πουθενά, θέλουμε σχολεία ασφαλή και ανοιχτά», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, μάθημα με ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με τον λαό κάθε μαθητής», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Επίσης συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω από τις σχολές μας η Αστυνομία» και «Τέρμα στην κοροϊδία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», που ακούστηκαν από τα μπλοκ των φοιτητών.

Επιπλέον, συνθήματα όπως «Μαθητές – καθηγητές, ενωμένοι νικητές», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση υγεία για κάθε μαθητή» ακούστηκαν και από τα μπλοκ των εκπαιδευτικών.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκαν μαθητές από τα σχολεία όλης της Αττικής που μετέφεραν την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία τους, εξήγησαν γιατί είναι στον δρόμο και ανέπτυξαν τα αιτήματά τους, αλλά και την εμπειρία τους από τους αγώνες. Εξέφρασαν παράλληλα την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση των αγώνων.

Μετά τους μαθητές και οι εκπρόσωποι των γονιών, των εκπαιδευτικών και των Φοιτητικών Συλλόγων ένωσαν τη φωνή τους, απαιτώντας την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και για τη διασφάλιση της μόρφωσης των παιδιών.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απηύθυναν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, πολλά σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ταυτόχρονα πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», που διεκδικεί αντίστοιχα μέτρα για τα φροντιστήρια.

Οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πορεύτηκαν στη Βουλή, ενώ η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις συνεχίζονται το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζουν πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού για τη συνέχεια της δράσης τους το Σάββατο 22 Γενάρη στις 3 μ.μ. στην Γκράβα.

Θεσσαλονίκη

Με πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, όπου διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι ομιλητές σημείωσαν τις ευθύνες της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου να είναι ανοιχτά με ασφάλεια τόσο τα σχολεία όσο και οι σχολές.

902.gr.

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου