Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαύρη προπαγάνδα κατά της Κούβας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ενα απα­ρά­δε­κτο κεί­με­νο, που έμοια­ζε να έχει γρα­φτεί για τις σελί­δες ακρο­δε­ξιάς συντη­ρη­τι­κής φυλ­λά­δας, το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (ΑΠΕ) ανα­φέρ­θη­κε στην επέ­τειο των 60 χρό­νων από το θρί­αμ­βο της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης. Ένα κεί­με­νο που έσπευ­σαν να  ανα­πα­ρα­γά­γουν αρκε­τά «παπα­γα­λά­κια» του συστήματος.

Με παρα­πλα­νη­τι­κό τίτλο «Η Κού­βα γιορ­τά­ζει την 60η επέ­τειο της Επα­νά­στα­σης», το κεί­με­νο του ΑΠΕ ανα­φέ­ρε­ται εν συντο­μία στους εορ­τα­σμούς που ανα­μέ­νο­νταν να λάβουν χώρα στο νησί, αφιε­ρώ­νο­ντας όλο το υπό­λοι­πο του άρθρου σε ανα­πα­ρα­γω­γή αντι­κομ­μου­νι­στι­κής-αντι­κου­βα­νι­κής προπαγάνδας. 

Πιό συγκε­κρι­μέ­να, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανα­πα­ρά­γει δηλώ­σεις παρα­γό­ντων της κου­βα­νι­κής κοι­νό­τη­τας της Φλό­ρι­ντα – η οποία απο­τε­λεί τον κύριο θύλα­κα ιμπε­ρια­λι­στι­κής προ­πα­γάν­δας ενά­ντια στην Επα­νά­στα­ση – φτά­νο­ντας στο σημείο να προ­βάλ­λει τις από­ψεις ατό­μων – κατα­δι­κα­σμέ­νων από την κου­βα­νι­κή δικαιο­σύ­νη — για υπο­νο­μευ­τι­κή, αντε­πα­να­στα­τι­κή δράση. 

Τέτοιο παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί ο Βλα­ντι­μί­ρο Ρόκα (τις δηλώ­σεις του οποί­ου στο γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο ανα­πα­ρά­γει το ΑΠΕ) ο οποί­ος εκφρά­ζει τη βεβαιό­τη­τα ότι η επα­νά­στα­ση «θα σβή­σει κάτω από το ίδιο της το βάρος». Οι συντά­κτες του ΑΠΕ όχι μόνο δε μπαί­νουν στη δια­δι­κα­σία να ενη­με­ρώ­σουν τους ανα­γνώ­στες τους για τα έργα και τις δρά­σεις του «αντι­φρο­νού­ντα» Βλα­ντι­μί­ρο Ρόκα αλλά, επι­πλέ­ον, φέρο­νται να υιο­θε­τούν τις από­ψεις του.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μας «ενη­με­ρώ­νει» πως η «καστρι­κή επα­νά­στα­ση» (sic), ενώ αρχι­κά ενέ­πνευ­σε τα αρι­στε­ρά κινή­μα­τα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, «στη συνέ­χεια προ­κά­λε­σε ανη­συ­χί­ες και επι­κρί­σεις στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα για το ζήτη­μα των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των και των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, που φθά­νουν τους εκα­τό, σύμ­φω­να με τις οργα­νώ­σεις των διαφωνούντων.»

Φυσι­κά, το ΑΠΕ δεν κάνει καμία ανα­φο­ρά για το ρόλο και τις απο­δε­δειγ­μέ­νες σχέ­σεις των λεγό­με­νων «πολι­τι­κών αντι­φρο­νού­ντων» της Κού­βας με κέντρα των ΗΠΑ και τις αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες. Όπως επί­σης, δεν εξη­γεί ότι ο περί­φη­μος «αντι­φρο­νών» Βλα­ντι­μί­ρο Ρόκα έχει κατα­δι­κα­στεί σε πεντα­ε­τή φυλά­κι­ση (1997–2002) για αντε­πα­να­στα­τι­κή δρά­ση και σχέ­σεις με τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις κου­βα­νών εξό­ρι­στων στις ΗΠΑ. Το Μάρ­τη του 2008, ο ίδιος κύριος κατέ­κρι­νε την από­φα­ση της Ε.Ε. να άρει τμή­μα των – εμπο­ρι­κών και οικο­νο­μι­κών- κυρώ­σε­ων που είχε επι­βάλ­λει στην Κούβα!

Απ’ ό,τι φαί­νε­ται, στο Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων λίγο ενδια­φέ­ρο­νται για την αλή­θεια και την αντι­κει­με­νι­κό­τη­τα σε ότι αφο­ρά την Κού­βα. Εκτός κι’ αν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λει­τουρ­γώ­ντας σαν προ­πα­γαν­δι­στι­κό όργα­νο της – χωμέ­νης μέχρι τα μπού­νια στα αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κά σχέ­δια – ελλη­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, ακο­λου­θούν τις από­ψεις του… «δια­βο­λι­κά καλού» συμ­μά­χου Τραμπ…

Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο