Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μεγάλες πυρκαγιές από Αλάσκα μέχρι Σιβηρία

Ορατά από το Διάστημα είναι πλέον τα τεράστια μέτωπα πυρκαγιών που μαίνονται, εδώ και ενάμιση μήνα και αποτεφρώνουν καθημερινά χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης σε Αλάσκα, ρωσικές αρκτικές περιοχές, αλλά και Καναδά.

Πολλοί επιστήμονες συνδέουν τις πυρκαγιές και με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα, δεδομένου και σκοπιμοτήτων που υπηρετεί συχνά η συζήτηση για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», αφήνοντας στο απυρόβλητο την καπιταλιστική «ανάπτυξη» που θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον στα συμφέροντα διεθνών μονοπωλίων και αντιμετωπίζοντας το λιώσιμο των παγετώνων και την καταστροφή των δασών σαν «νέες ευκαιρίες» για πλουτισμό

Στη Ρωσία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κρασνογιάρσκ και σε τμήμα της περιοχής Μπουριάτιας, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε αχανείς δασικές εκτάσεις, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια σύννεφα αιθάλης και δύσπνοια στους κατοίκους παρακείμενων πόλεων (π.χ. Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ). Ο επικεφαλής της ρωσικής δασικής υπηρεσίας Μιχαήλ Κλινόφ ανακοίνωσε ότι φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί οι εστίες φωτιάς, μολονότι καίνε σε μικρότερη έκταση σε σύγκριση με αυτές του 2018. Ανήγγειλε την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως η μέση θερμοκρασία τον Ιούνη στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες πυρκαγιές, ήταν μεγαλύτερη κατά ~10oC από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981 – 2000.

Μεγάλα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να αποτεφρώνουν καθημερινά τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Αλάσκα, αλλά και στο βόρειο Καναδά. Στην Αλάσκα υπολογίζεται πως έχουν καεί πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης και στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Στο μεταξύ, ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνον από τις πυρκαγιές του Ιούνη στην Αρκτική απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 50 μεγατόνοι διοξείδιου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

Μια εικόνα της κατάστασης αυτών των ημερών σε ό,τι αφορά την Αλάσκα μπορούμε να δούμε εδώ (ΣΣ |> ιστότοπος από ομοσπονδιακές & κρατικές υπηρεσίες στην Αλάσκα για την παροχή έγκαιρης και ακριβούς πληροφόρησης σχετικά με τις πυρκαγιές για ολόκληρη την πολιτεία – Πυροσβεστική Δνση BLM, Δασική Υπηρεσία, Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, Ψαριών και Άγριας Ζωής, Τμήμα Περιβαλλοντικής κλπ -περίπου σαν τη χώρα μας …εδώ γελάνε!) με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2019

«Σήμερα υπάρχουν 64 ενεργά μέτωπα στη Νοτιοδυτική περιοχή -κανένα νέο δεν αναφέρθηκε την Κυριακή» και συνεχίζει αναλυτικά…  Medical Creek Fire (# 673) – (8 στρέμματα) [17 άτομα] McCally Creek 3,097 Hidden Creek 1,100 μέχρι τη μεγαλύτερη στο Smith Creek Fire (# 534) – (67.273 στρέμματα), με αναλυτικές πληροφορίες σε προσωπικό και μέσα. Εδώ μπορείτε να δείτε και όλο το ιστορικό (όπως -ακριβώς🤣😂 και στα καθ’ ημάς😂🤣)

Και μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα (εδώ σε full ανάλυση)

πυρκαγιών 1950 2010 Εθνικού Καταφύγιου Άγριας Ζωής Αρκτικής

Χάρτης καταγεγραμμένων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 1950-2010 (με κόκκινο χρώμα) στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (μαύρο περίγραμμα) και στις παρυφές του (από τη βάση δεδομένων της Alaska Fire Service). Οι πράσινες κουκκίδες είναι χώροι μελέτης.


Με πληροφορίες και από το Ριζοσπάστη