Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες βδομάδες – Περισσότεροι πρόσφυγες μέσω Έβρου

Κατακόρυφη αύξηση των νεοαφιχθέντων μέσω Έβρου προσφύγων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται με αυξημένη ένταση και οι προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο περίπου 8.000 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Παράλληλα, η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι σκόπιμα κάνει τα στραβά μάτια και δεν εφαρμόζει την αντιδραστική κατασταλτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ενάντια στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επιβολών.

Τον Απρίλιο πέρασαν στην Ελλάδα από τον Εβρο σχεδόν 4.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία της αστυνομίας για τις συλλήψεις για παράνομη είσοδο μεταναστών στα βόρεια σύνορα. Ωστόσο, πολλοί ακόμα καταφέρνουν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Απρίλη οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν περισσότεροι μέσω Έβρου παρά διά θαλάσσης.  Γιατί επιλέγουν να περάσουν από τον Εβρο; «Όποιος το προσπαθεί μέσω Έβρου, έχει περισσότερες πιθανότητες να μπορεί να κινείται ελεύθερα στη χώρα μετά την ταυτοποίηση. Οι μετανάστες, αντίθετα, που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου, κρατούνται συνήθως επί μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής (hot spots)».

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι οι ελληνικές Αρχές πιάστηκαν απροετοίμαστες και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής.
Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτήν τη στιγμή σε χώρους κράτησης της Αστυνομίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο. Ο πληθυσμός στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους ανήλικων. Καθώς το ΚΥΤ είναι υπερπλήρες, οι νεοαφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή, αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται σε αστυνομικούς χώρους κράτησης είναι ήδη εκεί για πάνω από τρεις μήνες. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές και οι υπηρεσίες περιορισμένες. Μέλη της Υπατης Αρμοστείας σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας. Οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές.

Το αδιαχώρητο στους καταυλισμούς στα νησιά, όπου χιλιάδες κατατρεγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, που εδώ και χρόνια διεκδικούν να φύγουν από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Παράλληλα είναι εκθετημένοι σε δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σαν αυτές πρόσφατα στη Λέσβο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά, σε βάρος τόσο των προσφύγων – μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων, είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση στηρίζει και εφαρμόζει τη Συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Στη βάση της Συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ, η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους μέσα σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας υπόβαθρο για εντάσεις και προστριβές μεταξύ τους, για τη δράση κυκλωμάτων διακινητών και βέβαια για την παρέμβαση φασιστοειδών, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους.