Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Μελέτη: Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας

Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι, τόσο αυξάνει η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε μελέτη του καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα και η οποία δημοσιεύθηκε στο «Scandinavian Journal of Public Health».

Στοιχεία της μελέτης δημοσίευσε και ο ίδιος ο Θ. Λύτρας στο Twitter. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ, αλλά και εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι τον Μάη του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη όσοι περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας, καθώς βρήκαν πως υπάρχει αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών. Όπως τονίζεται, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%.

Σε tweet του ο Θ. Λύτρας σημειώνει πως «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), 2. σε νοσοκομεία Αττικής και 3. εντός ΜΕΘ».

Επιπλέον στη μελέτη γίνεται λόγος για υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις», επισημαίνει σε tweet του ο Θ. Λύτρας.

Πηγή: 902.gr

Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο