Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μεσόγειος: Ογδόντα τρεις διασωθέντες και τρεις νεκροί από βύθιση φουσκωτής λέμβου (ΦΩΤΟ)

Ογδόντα τρεις μετανάστες διασώθηκαν και τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τη βύθιση φουσκωτής λέμβου, βόρεια των λιβυκών ακτών.

prosfuges1

Στις επιχειρήσεις διάσωσης πήραν μέρος μονάδες των μη κυβερνητικών οργανώσεων Aquarius και Sos Mediteranèe, μέλη των οποίων διηγήθηκαν πως όταν έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου, μέρος των μεταναστών που είχαν πέσει στην θάλασσα, είχαν ήδη χάσει τις αισθήσεις τους. Γυναίκες και παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο νοσοκομείο του Σφαξ, στην Τυνησία. Ένα παιδί τεσσάρων ετών δεν μπόρεσε να σωθεί, παρά τις άμεσες προσπάθειες των γιατρών.

prosfuges2

Σύμφωνα με μέλη της ΜΚΟ Aquarius, η λιβυκή ακτοφυλακή δεν τους επέτρεψε να προσεγγίσουν ένα άλλο πλεούμενο γεμάτο μετανάστες, το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί. Οι διασωθέντες, σε μαρτυρίες τους, αναφέρουν ότι από τη βύθιση της φουσκωτής λέμβου αγνοούνται περίπου είκοσι μετανάστες.

prosfuges3

«Τραγική μέρα στη Μεσόγειο. Το Aquarius (σ.σ. το πλοίο που έχει ναυλώσει η οργάνωση SOS Μεσόγειος) κινητοποιήθηκε για τη διάσωση των ανθρώπων που επέβαιναν σε μια φουσκωτή βάρκα που έχανε αέρα», ανέφερε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

prosfuges4

«Δύο άνθρωποι βρίσκονταν στο νερό. 83 άνθρωποι διασώθηκαν και επιβιβάστηκαν με ασφάλεια (στο Aquarius). Δύο γυναίκες δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθουν στη ζωή και άφησαν δύο παιδιά ορφανά», κατά την ίδια πηγή.

prosfuges6

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εταίρος της SOS Μεσόγειος στο Aquarius, συμπλήρωσε από πλευράς της ότι «πολλοί άνθρωποι αγνοούνται και θεωρείται ότι πνίγηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά».

prosfuges9

Το προσωπικό των MSF κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή έξι παιδιά — τρία βρέφη, ένα παιδί 4 ετών και δύο άλλα 7 ετών. «Οι προσπάθειές τους αντίθετα ήταν μάταιες για τις δύο γυναίκες που δεν επέζησαν», σύμφωνα με την SOS Μεσόγειος.

prosfuges10

Η οργάνωση ανήρτησε το Σάββατο στη ροή της στο Twitter φωτογραφίες μεταναστών που είχαν πέσει στο νερό κι έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια.

prosfuges11

«Η βάρκα είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Ήμουν πάνω στη βάρκα, κάποιος με έσπρωξε κι έπεσα στο νερό», αφηγήθηκε ένας μετανάστης, υπήκοος του Καμερούν, σε ένα από τα μέλη του πληρώματος του Aquarius.

prosfuges12

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, διασώθηκαν περίπου οκτακόσιοι μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, ενώ τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί.

prosfyges8

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, από την 1η Ιανουαρίου στις ιταλικές ακτές έχουν αφιχθεί 2.730 μετανάστες από τη Λιβύη.

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία –ο αριθμός τους ήταν συνολικά 119.000 το 2017– αναχωρούν από τη Λιβύη, από όπου όμως οι αποπλεύσεις μειώθηκαν δραστικά μετά το καλοκαίρι, κατόπιν των συμφωνιών που έκλεισε η Ρώμη με την λιβυκή κυβέρνηση και παραστρατιωτικές οργανώσεις.