Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μετά το όργιο βίας, κινήσεις τακτικής από το Ισραήλ για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να κλέψει τη γη των Παλαιστίνιων

Προσωρινό «φρένο» στις εξώσεις Παλαιστινίων βάζει η αυξανόμενη ένταση στην Ιερουσαλήμ την τελευταία βδομάδα. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που τελεί υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967, κάθε βράδυ  οργανώνονται διαδηλώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έξωση παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος ισραηλινών εποίκων. Διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με άνευ προηγουμένου καταστολή από το Ισραήλ.

Σε ελιγμούς προχωράει το Τελ Αβίβ, προκειμένου να προχωρήσει ο εποικισμός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις, μετά και την κατακραυγή που προκάλεσε η άγρια καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το στίγμα έσπευσε να δώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «απορρίπτει δυναμικά» τις πιέσεις για την παύση του εποικισμού της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε την αυριανή ακρόαση για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός 30 ημέρων, όπως ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αβιτσάι Μαντελμπλίτ ζήτησε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε μία αναβολή τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει εξετάσει την υπόθεση και να τοποθετηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Χθες, άλλωστε, ήταν ακόμη μια εκρηκτική νύχτα με περισσότερους από 120 ανθρώπους να τραυματίζονται, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ενώ 14 τραυματίστηκαν σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο. Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η βία του Σαββάτου έρχεται μόλις μια ημέρα μετά το αιματοκύλισμα στην Πλατεία των Τεμενών, όταν 200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Η έκρηξη βίας και η άνευ προηγουμένου καταστολή απέναντι στους Παλαιστίνιους τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την βάρβαρη αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων που χάνουν τα σπίτια τους, ενώ την περασμένη εβδομάδα φορείς του ΟΗΕ περιέγραψαν τις εξώσεις ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Ο Ναμπίλ Αλ Κουρντ, ένας 77χρονος, η οικογένεια του οποίου χάνει το σπίτι της, δήλωσε στον Guardian ότι οι εξώσεις είναι «μια ρατσιστική προσπάθεια να διώξουν τους Παλαιστίνιους και να τους αντικαταστήσουν με εποίκους. Αυτή είναι μια προσπάθεια των εποίκων, με την στήριξη της κυβέρνησης, να αρπάξουν τα σπίτια μας με τη βία».

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι Εβραίοι που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τίτλο κτήσης πριν από τον πόλεμο του 1948 μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία τους στην Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες χιλιάδες Άραβες είχαν εκτοπιστεί στη διάρκεια της ίδιας διαμάχης, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος για τους Παλαιστίνιους…

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Προειδοποίηση και από την Ιορδανία

Η Ιορδανία προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει «βάρβαρες επιθέσεις», κατά προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα, δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσει την άσκηση διεθνούς πίεσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το Βασίλειο της Ιορδανίας έχει καθεστώς εποπτείας μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να σεβαστεί τους προσκυνητές και τη διεθνή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των Αράβων στην πόλη.