Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με αλύπητα χτυπήματα σε όλη τη Γάζα απαντά το Ισραήλ στην απόφαση του ΔΔ της Χάγης

Με νέες επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς στη Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, απάντησε το Ισραήλ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έχοντας στο πλευρό του τους στενούς του συμμάχους ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ την ώρα που οι δυνάμεις του χτυπούν αλύπητα τη Ράφα, ακόμη και εκεί που βρίσκονται καταυλισμοί προσφύγων και εκτοπισμένων, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να επιχειρούν σε ολόκληρη τη Γάζα, καθιστώντας αδύνατο για τους αμάχους να βρουν ασφαλές σημείο να σταθούν.

Μετά από 232 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 35.857 και οι τραυματίες τους 80.293, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Επιβίωση με μόλις το 3% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε νερό…

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την καταστροφή όλων των βασικών υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα μια ενημερωμένη έκθεση σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, καθώς οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται και οι εκτοπισμένοι βιώνουν μία απελπιστική έλλειψη νερού.

Κανένα νοσοκομείο δεν είναι επί του παρόντος προσβάσιμο στη βόρεια Γάζα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και από την Παρασκευή μόνο το νοσοκομείο αλ-Αουντα «θεωρούνταν μερικώς λειτουργικό» στο βορρά, αν και αυτό, επίσης, ήταν απρόσιτο εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων απαιτήσεων σε νερό.

Σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερού την ημέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο, για πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καθαρισμό», αναφέρει το OCHA του ΟΗΕ.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να αντιπροσωπεύει το 29% των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, το 33% των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας και το 28% της υδαρούς διάρροιας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα σε μαζικές ποσότητες, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν».

Εντείνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κατοχική βία και στην Δυτική Οχθη, με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να πραγματοποιεί αρκετές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους και συλλαμβάνοντας αρκετούς άλλους.

Στην πόλη ελ-Μπίρεχ, ένα 15χρονο παιδί τραυματίστηκε από σφαίρες που έριξαν ισραηλινά στρατεύματα. Ενας νεαρός άνδρας από το αλ-Χαντέρ στα νότια της Βηθλεέμ υπέστη μώλωπες αφού στρατιώτες τον χτύπησαν κοντά στο σπίτι του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στις πόλεις Σαλέμ, Μπούρκα και Μπαζάρια στη Ναμπλούς. Στην Τουλκαρέμ, στρατεύματα εισέβαλαν στις πόλεις Ραμίν και Σουβέικα και συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους.

Στην Καλκίλα, οι ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα προκάλεσαν σκόπιμα ζημιές σε αυτοκίνητα πολιτών κατά την έφοδό τους στην πόλη και συνέλαβαν τέσσερις συγγενείς τους, για τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι είναι καταζητούμενοι.

Τα ξημερώματα, Εβραίοι έποικοι από την παλιά πόλη της Χεβρώνας επιτέθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων στην πολιορκημένη συνοικία Γουάντι αλ-Χουσαΐν και πέταξαν πέτρες σε σπίτια.

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ