• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με αφορμή «Το Κουμπί» – Μια συλλογή διηγημάτων της Τασούλας Τσιλιμένη

 Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας, αφήγηση και μυθοπλασία-δημιουργική γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Και γράφει βιβλία.

Όπως η ίδια περιγράφει τα πρώτα της γράμματα τα έγραφε μ’ ένα ξυλάκι στο νοτισμένο χώμα της αυλής της. Αργότερα μ’ ένα κομμάτι κεραμίδι στον φρεσκοβαμμένο τοίχο της κυρίας Καλλιόπης, γεγονός που η τελευταία ουδόλως εξετίμησε. Αργότερα δανειζόμενη κρυφίως το μολύβι της μεγαλύτερης αδελφής της που πήγαινε στην Τρίτη Δημοτικού. Οι γνώμες της οικογένειας διχάζονταν. «Τι καρικατούρες είναι αυτά;» έλεγε ο μπαμπάς, «τι όμορφα που γράφει το κοριτσάκι μου» αντέτεινε η μαμά. Κι η αδελφή της μικρής Τασούλας έψαχνε το… μολύβι της.

Τα χρόνια πέρασαν. Η Τασούλα πήγε σχολείο, απόκτησε δικά της μολύβια και χαρτιά και προϊόντος του χρόνου… υπολογιστή. Έμαθε, εν τω μεταξύ, πως τα κεραμίδια είναι για να τα «βάζουμε πάνω απ’ το κεφάλι μας» κι οι τοίχοι για να γράφουμε συνθήματα με κόκκινα γράμματα. Πέραν των πολλών δραστηριοτήτων της ως Πανεπιστημιακή δασκάλα έχει δημοσιεύσει μελέτες της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους, διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας» και έχει γράψει, εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, πάνω από σαράντα βιβλία για παιδιά. Διάσημος ήρωάς της είναι ο κύριος Μπου, ο οποίος συντροφεύει τα παιδάκια με τις διάφορες δραστηριότητές του.

Το Κουμπί είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Τασούλας. Δέκα τρεις ιστορίες σε εκατόν είκοσι σελίδες που διαβάζονται απνευστί. Ιστορίες ποικίλων χαρακτήρων κι ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών σε νοτισμένους δρόμους, όπου τα παιδικά βήματα σκουντάνε και κανένα κεραμίδι καθώς τρέχουν προς το ποτάμι που τους προκαλεί με τον κόσμο της απέναντι όχθης του. Μικρά διηγήματα που ξετυλίγουν ιστορίες ρεαλιστικές, αλλά και άλλες με έντονο το στοιχείο του μαγικού και του υπερβατικού. Που περιγράφουν, αναπολώντας με αγάπη και τρυφερότητα, την καθημερινότητα απλών ανθρώπων δίνοντας φωνή σε «εκείνα» κι «εκείνους» που δεν πρόλαβαν να αρθρώσουν λέξη. Εκείνης της πρόσφατης εποχής μας, όπου ένα κομμάτι κεραμίδι κι ο τοίχος της κυρά-Καλλιόπης αρκούσαν για να γράψει κανείς «ονειρεύομαι».

Με το Κουμπί, η Τασούλα Τσιλιμένη, βρήκε το «κουμπί» της φόρμας του διηγήματος και μας προσφέρει την απόλαυση των δέκα τριών μικρών ιστοριών της.

Το κουμπί
Και άλλες ιστορίες
Τασούλα Τσιλιμένη
Καστανιώτης
120 σελ.
ISBN 978-960-03-6270-1
Τιμή: €9,54

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
stelioskanakis@yahoo.gr Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ