Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με δύο λόγια από καρδιάς αποχαιρέτησε τον Λ. Μαχαιρίτσα εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Σοφιανός (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποχαιρετούμε – είπε – από καρδιάς έναν αγαπημένο φίλο, έναν πολύτιμο και πολύχρονο συνεργάτη του Κόμματος, του Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα μάς συντρόφευες μαζί με τον Διονύση και τους άλλους πολύτιμους συνεργάτες σου, μας ταξίδευες με τη μουσική σου ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα.

Ο εγγονός του εκτελεσμένου αγωνιστή το 1948 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από την Πλάκα και τα αντάρτικα του Τζαβέλλα, κατάφερε με τη μουσική του, με την τέχνη του, με αυτή τη δύναμη που έβγαζε από μέσα του να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί απ’ όλη τη χώρα, τόσα χρόνια, τόσο πολύ και με τέτοια αγάπη.

Είναι σίγουρο ότι η θάλασσα που τον ταξιδεύει τώρα είναι μια θάλασσα αγάπης, εκτίμησης, αναγνώρισης. Όχι μόνο για τα τραγούδια που μας χάρισε, αλλά και για το αποτύπωμα που άφησε σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα.

Καλό ταξίδι και τα πιο θερμά συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που τον αγάπησαν και πρώτα απ’ όλα στις δυο γυναίκες της ζωής του».

Προς τιμήν του Λ. Μαχαιρίτσα, η Οργανωτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ανακοίνωσε ότι το μουσικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ, αύριο Πέμπτη, στη Νεανική Σκηνή, θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του και θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του στη Νεανική Σκηνή.

Επίσης, στην Πάτρα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, το συγκρότημα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει ορισμένα τραγούδια του αγαπημένου και ξεχωριστού καλλιτέχνη.

laurentis100