Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με εννέα μήνες καθυστέρηση ανήγγειλαν πλατφόρμα για μαζικά rapid test

Μετά από εννέα μήνες πανδημίας και αφού το σύστημα υγείας έφτασε στα όρια του και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 4.000 η κυβέρνηση, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή αυτό που μετ΄επιτάσεως ζητούσαν υγειονομικοί και φορείς από τις πρώτες εβδομάδες της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διεξάγονται τυχαιοποιημένα μαζικά rapid test στον πληθυσμό. Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι να βοηθήσουν οι πολίτες να αποκτήσει η χώρα προληπτική ικανότητα για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο θεωρείται όλο και πιθανότερο. «Η συμμετοχή σας καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος» ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες ο κ. Μαγιορκίνης. Όπως είπε, στόχος είναι τα ημερήσια τεστ που γίνονται με τυχαίο τρόπο να φτάσουν τις 12.000.

Εώς τώρα, η «στρατηγική» της κυβέρνησης βασιζόταν στα ελάχιστα, δηλαδή δωρεάν τεστ για τους ασθενείς με συμπτώματα «συμβατά με covid-19» ή άλλες πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Και στις σημερινές εξαγγελίες δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για τεστ σε ργασιακούς χώρους όπου και οι εστίες μετάδοσης του ιού.

Η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το βράδυ της Δευτέρας 21/12.

Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19 θα κλείνονται μέσω SMS.

Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Στη συνέχεια, ο πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα επαλήθευσης της εκδήλωσης του ενδιαφέροντός να υποβληθεί σε τεστ. Αν ο πολίτης επιλεγεί για τεστ, θα λάβει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων