Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με καθόλου αθώα «λάθη» ξαναγράφουν την ιστορία

Δυο φορές «σύμ­πτω­ση» παύ­ει να είναι σύμ­πτω­ση. Πρώ­τα ήταν το γερ­μα­νι­κό περιο­δι­κό «Der Spiegel», που ανάρ­τη­σε επε­τεια­κά την είδη­ση ότι το Αου­σβιτς απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε από τους Αμε­ρι­κα­νούς. Η κατα­κραυ­γή οδή­γη­σε στην επα­νόρ­θω­ση αυτού του «εξαι­ρε­τι­κά ντρο­πια­στι­κού λάθους», όπως έγρα­ψε, αλλά είναι δύσκο­λο να πιστέ­ψει κανείς ότι ένα Μέσο αυτού του μεγέ­θους και με αυτήν την επιρ­ροή θα μπο­ρού­σε να κάνει ένα τόσο παι­δα­ριώ­δες λάθος.

Δεν πέρα­σαν λίγες μέρες και το «λάθος» επα­να­λή­φθη­κε. Αυτή τη φορά από την πρε­σβεία των ΗΠΑ στη Δανία, η οποία «τουί­τα­ρε» κι αυτή ότι «πριν από 75 χρό­νια, οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες απε­λευ­θέ­ρω­σαν το στρα­τό­πε­δο του Αου­σβιτς». Οι αντι­δρά­σεις ήταν πολ­λές και ακα­ριαί­ες, με απο­τέ­λε­σμα η πρε­σβεία να ανα­γκα­στεί τελι­κά να επα­νορ­θώ­σει, χωρίς όμως να δια­γρά­ψει το αρχι­κό tweet. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι «ακού­σια» έγρα­ψε πως το στρα­τό­πε­δο απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε από αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα και συμπλή­ρω­σε: «Βεβαί­ως και απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε από τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Ανα­γνω­ρί­ζου­με τις σημα­ντι­κές συνει­σφο­ρές όλων των συμ­μα­χι­κών δυνά­με­ων κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και θυμό­μα­στε τα έξι εκα­τομ­μύ­ρια των Εβραί­ων που έχα­σαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα».

Οσο «αθώα» κι αν ακού­γο­νται τέτοια «λάθη», είναι αφέ­λεια να πιστεύ­ει κανείς ότι γίνο­νται ακού­σια ή από άγνοια τόσο σοβα­ρών πτυ­χών της Ιστο­ρί­ας, ειδι­κά όταν μιλά­με για μια αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία και ένα διε­θνούς κύρους περιο­δι­κό. Μάλ­λον το «πες πες κάτι θα μεί­νει» είναι ο «χρυ­σός κανό­νας» που εφαρ­μό­ζουν στην προ­σπά­θεια να ξανα­γρα­φτεί η Ιστο­ρία, η οποία περ­νά­ει άλλω­στε από χιλιά­δες επί­ση­μα και ανε­πί­ση­μα «κανά­λια» της αστι­κής τάξης και των επι­τε­λεί­ων της.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο