Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΜΕ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΣΕΠΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΗΣ

ΜΕ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΣΕΠΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ»

Στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί πολλοί ποιητές του επονομαζόμενου ανατρεπτικού χώρου. Συνήθως οι ποιητές, που αποκαλούνται ανατρεπτικοί γράφουν κραυγαλέα και χρησιμοποιούν εκφράσεις, που προσομοιάζουν στην ποίηση των μπιτ χωρίς, όμως, να έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό. Υπάρχουν, όμως, λίγοι ποιητές, που γράφουν ποίηση πραγματικά ανατρεπτική με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Μια πραγματικά καλή ανατρεπτική ποιητική συλλογή είναι το βιβλίο του Δημήτρη Τρωαδίτη: «Με μια εμμονή στην κωλότσεπη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Στοχαστής». Ποίηση λιτή και περιεκτική, που τα λέει έξω απ’ τα δόντια. Ποίηση σκληρή και αληθινή για τη σκληρή και άδικη κοινωνία, που ζούμε.

Ας σταθούμε λίγο στον τίτλο. Τι βάζουμε συνήθως στην πίσω τσέπη του παντελονιού μας; Συνήθως, κάτι, που δεν χωράει αλλού να το βάλουμε και άρα είναι κάτι μεγάλο. Εδώ έχουμε την εμμονή και άρα πρόκειται για κάτι τεράστιο. Αλλά, και κάτι, που δεν μας νοιάζει αν θα τσαλακωθεί, ίσως γιατί όσα τσαλακώματα κι αν πάθει θα βγει όταν θα πρέπει και θα πετύχει. Και ποια είναι αυτή η εμμονή; Μια προσδοκία: «Η ζωή προσδοκά / τη μεγάλη μέρα / να σκορπιστεί μια χούφτα λευτεριά.»

Η ποίηση του Δημήτρη Τρωαδίτη είναι κυρίως κοινωνική. Ο ποιητής μας οικτίρει για την ανθρωπιά μας, που έχει χαθεί και δεν απομένουν παρά μόνο κάποια ξέφτια: «Κι είπες ν’ αντισταθούμε / να τα παίξουμε όλα για όλα / αλλά γράφουμε σε θολά τζάμια / για να σώσουμε / την υστεροφημία μας / μέσα στα ξέφτια / μιας πρότερης ανθρωπιάς.»

Πιο πάνω αναφέραμε ότι η ποίηση του Δημήτρη Τρωαδίτη είναι ανατρεπτική. Ο ίδιος θα εκφράσει την επιθυμία του να γράψει ένα ποίημα μακρόσυρτο και «ανατρεπτικό σαν τις επαναστάσεις». Ένα ποίημα, που θα είναι σαν μια εξιλέωση για την κοινωνία, που ζούμε γιατί: «η ιστορία είναι η μόνη εξιλέωση της ποίησης».

Στην ποιητική συλλογή του Δημήτρη Τρωαδίτη υπάρχουν και δεκαεννιά τρίστιχα με τον τίτλο: «Στιγμιαίες ανάσες». Πρόκειται για μικρά διαμαντάκια, που καθένα τους διαθέτει αυτοτελές νόημα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα ποιήματα. Παραθέτουμε ένα από αυτά ως ελάχιστο δείγμα: «μας ήρθε μια ανάπηρη / λιακάδα μετά από / μια όξινη βροχή».

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Τρωαδίτη «Με μια εμμονή στην κωλότσεπη» είναι ένα ανατρεπτικό ποιητικό έργο γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στο ποίημα «Εξαγγελία»: «η ποίηση / ή θα γίνει επανάσταση / ή δεν θα υπάρξει ποτέ.»

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ