Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση η Πρυτανεία του ΑΠΘ υπερασπίζεται το όργιο βίας

Με το επιχείρημα της προσήλωσης στη νομιμότητα και στο κράτος δικαίου δικαιολογεί η πρυτανεία του ΑΠΘ το γεγονός ότι κάλεσε τον εισαγγελέα και την έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο, η οποία με ένα όργιο καταστολής προσπάθησε να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Πρυτανείας του ΑΠΘ σε αυτό το όργιο τρομοκρατίας. Η Πρυτανεία όχι μόνο αγνόησε την κραυγή αγωνίας των φοιτητών που ένα χρόνο τώρα ειναι μακριά από τα αμφιθέατρα όχι μόνο αντιμετώπισε (και συκοφαντεί)  τους φοιτητές ως ταραξίες και εγκληματίες, σπεύδει να δικαιολογήσει την ακραία βία που παραπέμπουν σε εποχές που θέλαν τους φοιτητές στο «γύψο». Άλλωστε χρησιμοποιεί επιχειρήματα που θα ζήλευαν και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της χούντας των συνταγματαρχών.

Με επιστολή της προς τα μέλη ΔΕΠ, η πρυτανεία διαβεβαιώνει τους καθηγητές και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίαιης κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων και κτιρίων διοικητικών υπηρεσιών, «τις βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και των εισόδων, τις βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, τους χυδαίους προπηλακισμούς και τις ομηρίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες», οι οποίες «συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου» και «προβαίνουν σε αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, των ανθρώπων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη».

Μάλιστα, σημειώνει ότι η άσκηση διοίκησης συνεπάγεται την ευθύνη «να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία και την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματός μας», και προσθέτει: «Με συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της κοινότητάς μας και τις θεσμικές διαδικασίες των οργάνων του Πανεπιστημίου μας. Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη».

Τα μέλη της πρυτανικής αρχής δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «στην κατεύθυνση της περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής» μη επιτρέποντας «καμιά άλλη προσβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από οποιαδήποτε ομάδα επιχειρήσει με τη βία να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του».

«Η απεργία είναι σεβαστή όπως και η ειρηνική διαμαρτυρία και συνάθροιση. Όλες αυτές οι εκφράσεις διαμαρτυρίας εφόσον προέρχονται από νόμιμες και συλλογικές διαδικασίες, είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές και αδιαπραγμάτευτες εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Η βία, όμως, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιονδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Η δέσμευσή μας είναι σταθερή. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στο μήνυμά τους.

Αυτά τα κατάπτυστα, συκοφαντικά και εν πολλοίς αναληθή αναφέρονται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχώντη στιγμή που οι φοιτητές, αυριανοί γιατροί, αρχιτέκτονες κλπ, το μόνο που ζητούσαν ήταν να μπουν ξανά στις πανεπιστημιακές αίθουσας με μέτρα ασφαλείας για την πανδημία…

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής