Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ η Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ στους Κουβανούς γιατρούς

H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρότεινε στην Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ”.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και τη Δευτέρα 30/11 η Ομάδα Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα απεύθυνε επιστολή στην Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, με την οποία και ζήτησε την απονομή του στους Κουβανούς γιατρούς.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χαιρετίζει την απόφαση της Ομάδας Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα και καλεί στην όσο το δυνατόν πλατύτερη στήριξη της πρωτοβουλίας βράβευσης.

Η πανδημία του Covid-19, που ξέσπασε πριν από περίπου οκτώ μήνες, έχει προσβάλει πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζωών παγκοσμίως.

Στον αντίποδα της εμπορευματοποιημένης Yγείας, της επιζήμιας για τους λαούς δράσης των μονοπωλίων στην εξέταση, τη διάγνωση, την περίθαλψη, το φάρμακο και το εμβόλιο που υπερασπίζεται η ΕΕ και τα κράτη – μέλη και που απέτυχε παταγωδώς κι εδώ στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται τραγικά αυτές τις μέρες, βρίσκεται η Κούβα: μια μικρή χώρα ξεχωρίζει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, παρότι είναι αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και σύμμαχα κράτη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, εν μέσω μάλιστα κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων Yγείας που ακολουθούν την αντιδραστική αντίληψη κόστους – οφέλους. Είναι ενδεικτική η είδηση ότι και πάλι μία επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε συμβεί και στο βορρά της χώρας).

Το ΚΚΕ καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας εκφράζει έμπρακτα, σταθερά και αταλάντευτα την αλληλεγγύη του με το Νησί της Επανάστασης και τον λαό του, όπου πρώτη προτεραιότητά τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.