Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με “πρωτόκολλα υπερμετάδοσης” αντί για μέτρα προστασίας ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές

Άνοιγμα σχολείων Γενάρη 22 anoigma sholeion

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοινώσεις έγιναν χτες από το υπουργείο Παιδείας.

1. Μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν συνεχώς μάσκες.
2. Όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές.
3. Ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

Ένα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων και επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους μαθητές πέραν των ανεμβολίαστων, είναι ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, χτες, για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη.

Με κάποιες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ελέγχων στην περίπτωση που εντοπίζεται κρούσμα στην τάξη, η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο όλα τα άλλα στοιχεία των πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης που ίσχυαν μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης του να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος (50%+1) προκειμένου αυτό να κλείσει.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν πριν από τις γιορτές, σε συνθήκες ωστόσο εκτίναξης της πανδημίας.

Το ΚΚΕ για το άνοιγμα των σχολείων:
Η κυβέρνηση αγνοεί τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών

🔳  Η υπουργός παραδέχτηκε ότι «αναμένουμε πολλά κρούσματα στα σχολεία το επόμενο διάστημα», ισχυριζόμενη όμως ότι αυτό αφορά μόνο το πρώτο διάστημα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως σύμφωνα με τα λεγόμενά της έγινε και τον Σεπτέμβρη, που τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα στα σχολεία σημειώθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

🔳  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι τώρα στα σχολεία λειτούργησαν «με υποδειγματικό τρόπο», κλείνοντας τα μάτια στο ότι τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη το 25% – 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορούσε μαθητές και μόλις τα σχολεία έκλεισαν για τις γιορτές αυτό το ποσοστό έπεσε στο 12% – 13% των καθημερινών κρουσμάτων. Ετσι, με αλχημείες, προσπαθεί να πείσει ότι στα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά και διατηρεί το 50%+1 για να μη φαίνεται από τον αριθμό των κλειστών τμημάτων η εξάπλωση του ιού. Στην ίδια λογική, ισχυρίζεται ότι στα τμήματα που υπήρχαν κρούσματα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1,5, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε 1 – 2 κρούσματα σε μια μέρα. Σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου, δηλαδή, το να εμφανίζεται κάθε μέρα κι από ένα κρούσμα σε ένα τμήμα δεν συνιστά διάδοση του ιού στο τμήμα, εφόσον σε αυτό δεν εμφανίζονται 4 και 5 κρούσματα την ίδια μέρα!

🔳  Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, λοιπόν, για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων προβλέπονται τρία δωρεάν self tests, που το πρώτο προτείνεται να γίνει 48 ώρες πριν από την έναρξη των σχολείων (ιδανικά την Κυριακή για να ακολουθήσουν τα άλλα την Τρίτη και την Πέμπτη). Από την επόμενη βδομάδα επιστρέφουμε στα δύο self tests ανά βδομάδα. Τα τεστ αυτά θα διανέμονται όχι μόνο στους ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία τις επόμενες μέρες τα πέντε self tests για τις δύο πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων (θα βγει σχετική ανακοίνωση).

Τώρα, στην περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε ένα τμήμα όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests τη βδομάδα, δηλαδή 5 τεστ σε 5 μέρες. Το αντίστοιχο προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα οι ανεμβολίαστοι μαθητές έκαναν πάλι δύο rapid tests (μαζί με τα self της βδομάδας δηλαδή είχαν τέσσερις ελέγχους) σε διάστημα 7 ημερών, ενώ μόνο όσοι κάθονταν δίπλα, μπρος και πίσω από τον μαθητή που νόσησε (ο λεγόμενος «σταυρός») έκαναν και επιπλέον self tests, είχαν δηλαδή 6 – 7 ελέγχους σε 7 μέρες.

🔳  Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τάξεις με κρούσμα, θα κάνουν τώρα ένα επιπλέον των εβδομαδιαίων self tests εκείνες τις μέρες (σύνολο 3 self tests). Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα έκαναν 2 self tests σε διάστημα 7 ημερών.

Βέβαια, για όλους αυτούς τους ελέγχους, όπως και πριν η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή να βρει ο γονιός ραντεβού σε αντίστοιχο κέντρο και να στηθεί με το παιδί του στις τεράστιες ουρές, αναλαμβάνοντας συχνά και το κόστος σε ιδιωτικά διαγνωστικά, αφού η κυβέρνηση δεν συζητάει καν οι έλεγχοι να γίνονται στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Αντίστοιχα, επιδεικτικά αγνοεί όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν από πέρσι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως η αραίωση των τμημάτων, το επιπλέον προσωπικό (εκπαιδευτικό και καθαριότητας), η διαρκής ανατροφοδότηση με υλικά προστασίας κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζει την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών ως κόστος.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία στα φροντιστήρια, που λειτουργούν ήδη από αυτήν τη βδομάδα.
Με πληροφορίες από τον σημερινό Ριζοσπάστη
Μετάβαση στο περιεχόμενο