Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με τεστ η ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς

Η ανησυχία για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα εντείνεται από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση κάθε βδομάδα που μας φέρνει πιο κοντά στην έναρξη της νέας σχολικής και αργότερα της ακαδημαϊκής χρονιάς. Σήμερα η υπουργός παιδείας μιλώντας στο Mega, είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων. Όπως πάντως σημείωσε, σε περίπτωση κρούσματος, υπάρχει γενική κατεύθυνση να μην κλείνει αυτομάτως το τμήμα και να αυξηθεί ο εργαστηριακός έλεγχος.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, αυτό που ήδη προκύπτει είναι πως, για μια ακόμα φορά, δεν αξιοποιήθηκε στο ελάχιστο το διάστημα του καλοκαιριού προκειμένου να προετοιμαστούν τα σχολεία με τα ουσιαστικά μέτρα που απαιτούν από την αρχή της πανδημίας εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκόψει κάθε συζήτηση για όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους εκπαίδευσης και την ίδια ώρα μετατρέπει σε «άλλοθι», μέσο εκβιασμού και κερδοφορίας των ιδιωτικών διαγωνιστικών κέντρων τον αναγκαίο εμβολιασμό, για τον οποίο και πάλι έχει μεγάλες ευθύνες για τους ρυθμούς που προχωράει.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο υπενθυμίζει πως από 13 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο καλείται να πραγματοποιεί με ευθύνη του ο εργαζόμενος.

Μέχρι τότε, όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, παραλαμβάνουν δύο σελφ τεστ από τα φαρμακεία μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη (εργάσιμες ώρες, εκτός Σαββατοκύριακου). Προβλέπεται να διενεργήσουν το ένα πριν αναλάβουν υπηρεσία στη σχολική τους μονάδα, αύριο Τετάρτη και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη.

Αλλωστε, την ίδια ώρα που κουνάει το δάχτυλο και κάνει γενικές «συστάσεις» περί εμβολιασμού, δεν διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτόν με εξαντλητική, ουσιαστική, ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωσηπλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με λειτουργία εντός των σχολών και σχολείων εμβολιαστικών κέντρων, για δημιουργία και στελέχωση ιατρείων στα πανεπιστήμια και τα σχολεία με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος προωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, ξεκάθαρο είναι ότι από μόνο του το εμβόλιο δεν αρκεί για να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας: Δεν αναιρεί, για παράδειγμα, την ανάγκη για σταθμούς διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid tests μέσα στα πανεπιστήμια και αντίστοιχα κέντρα με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, εξαντλητικές ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων, αφού και οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα και να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ και οι μεταλλάξεις μειώνουν την αποτελεσματικότητά του.

Ακόμα πιο αναγκαία προβάλλουν και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας για τις αναγκαίες αποστάσεις σε τάξεις και αμφιθέατρα, που προϋποθέτουν χώρους και διδακτικό προσωπικό, σχολαστική καθαριότητα, της οποίας όμως η κυβέρνηση μειώνει αντί να αυξάνει το προσωπικό και το κρατά σε «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις ομηρίας.

Πηγή: 902.gr