Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με την απεργία της Πρωτομαγιάς συνεχίζουμε τη μάχη για να μην πληρώσει ξανά ο λαός

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Συμβολικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας

Πιάνοντας το νήμα από τις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδίπλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απέναντι στην πανδημία και την κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα έχουν ριχτεί στη μάχη για την Εργατική Πρωτομαγιά, για την επιτυχία της απεργίας και για τις συμβολικές εκδηλώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα αύριο Παρασκευή 1η Μάη.
1 MAH 2020
Με το σύνθημα «Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός», το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να υψώσουν τη γροθιά τους, να μην αποδεχτούν να ξαναπληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης. Με αυτό το περιεχόμενο, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, δυναμώνοντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους, όπως στην Αττική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θα γίνουν στο κέντρο της πόλης, σε Καλαμαριά και Εύοσμο.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, πλήθους σωματείων, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα αύριο Παρασκευή 1η Μάη.

Δεμένα θα μείνουν και τα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, με την απεργία που προκήρυξαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ μεταξύ άλλων 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό.

Απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης – κεφαλαίου να επιβάλουν «σιωπητήριο»

Τα συνδικάτα δίνουν ταυτόχρονα με ανακοινώσεις τους απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης – κεφαλαίου να επιβάλουν «σιωπητήριο» στους αγώνες, η οποία συνεχίστηκε με την απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει «μεταφορά» του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, με προσχηματικές επικλήσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας των υγειονομικών και του λαού, τα συνδικάτα που πάλεψαν ώστε η πανδημία του κορονοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους, αναδεικνύουν την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία καταφέρεται απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που σχεδιάζουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.

flag

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, ενισχύουμε την πάλη

«Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξαν ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό, που δίχως αυτούς δεν λειτουργεί τίποτε», τονίζει στην ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ. «Φάνηκε ξεκάθαρα», προσθέτει, «ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, στην Υγεία και στην Ερευνα, για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Εχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλους εργατοπατέρες, που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και τον ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν».

«Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα “έκτακτα” αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν», αναφέρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει:

«Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. (…) Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».