Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με τσαμπουκά η (υπεράνω νόμων και επιστήμης) Εκκλησία ανοίγει τους ναούς τη Μεγάλη Βδομάδα

Σε μια άκρως επικίνδυνη και κοινωνικά ανεύθυνη απόση προχώρησε η Ιερά Σύνοδος με την εγκύκλιο με οδηγίες για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, και οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά, όπως τονίζεται προς τους κατά τόπους μητροπολίτες οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το άνοιγμα των θυρών θα γίνει από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ, επειδή οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αναφέρει: «Aἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ».

Εκτός των άλλων, η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει πως ιδίως οι ακολουθίες που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον, σε τι εξυπηρετεί η ανακοίνωση για άνοιγμα των ναών μετά τις ακολουθίες και αν θα παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης πιστών, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με δεδομένη την εμπειρία των ποροηγούμενων ημερών.

Εκπληξη προκαλεί και η αναφορά της Ιεράς Συνόδου,  ιδίως οι ακολουθίες που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια. Μια διατύπωση που ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στους ιερείς να «υποδεχτούν» ελεύθερα τους πιστούς στους ναούς.

Και αυτή η Εγκύκλιος ειναι μια επίδειξη ισχύος της Εκκλησίας, ότι είναι υπεράνων νόμων και επιστήμης. Εξαιρεί από μόνη της τις εκκλησίες!!! Παρά τις (υποκριτικές δηλώσεις, όπως αποδεικνύεται) του Ιερώνυμου και άλλων ιεραρχών.

Και το απλό ερώτημα του  πολίτη, γιατί δεν μπορώ να ψήσω στην αυλή μου με την ευρύτερη οικογένειά μου, που όλοι είμαστρε σε καραντίνα, ενώ μπορώ να βρεθθώ με πολούς στον Επιτάφιο και να φιλήσω και εγώ τον επιτάφιο που θα έχουν ασπαστεί πολλεί άλλοι πιστοί;