Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με «ψίχουλα» απάντησε ο Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα»

Με ψίχουλα για το λαό απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» και ταυτόχρονη επίδειξη αποφασιστικότητας για συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Ο Μακρόν, στο αποψινό πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του, εξήγγειλε την αύξηση των μισθών κατά τρία ευρώ την ημέρα (100 ευρώ το μήνα), που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία και κάλεσε όσες επιχειρήσεις μπορούν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στο φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα θα επαναφέρει το «φόρο πλούτου», ούτε θα αλλάξει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής: «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους.

Υπενθυμίζουμε ότι στις πλάτες των “κίτρινων γιλέκων” υπήρχαν γραμμένες ‘ατάκες’ του Μακρόν εξαιτίας των οποίων κατηγορήθηκε για αλαζονεία και οι οποίες θεωρήθηκαν ταπεινωτικές για το πλατύ κοινό. Φράσεις όπως : «Traverse la rue !» “Διάσχισε τον δρόμο και θα βρεις!” (την απηύθυνε σε έναν νεαρό άνεργο που του εξηγούσε ότι δεν έβρισκε δουλειά) ή «Un pognon dingue!» “Τα τρελά φράγκα!” (αναφερόμενος στις κοινωνικές δαπάνες).