Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με όπλα στα χέρια των εργατών, και τη φωνή του Φιντέλ διακήρυξαν τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασής τους

15 Απρίλη 1961. Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», ε προδοτικό και δειλό τρόπο και χρησιμοποιώντας ψεύτικα διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, προοίμιο της εισβολής στον κολπο των Χοίρων. Παλέψαμε πρόσωπο με πρόσωπο και κερδίσαμε σε λιγότερο από 72 ώρες.

16 Απριλίου 1961 – με όπλα στα χέρια των εργατών, και στη φωνή του Φιντέλ, ο λαός της Κούβας διακήρυξε τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασής τους.

fidel56

Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές (βλ. επέμβαση Αμερικανών και Κουβανών αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων), ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Φιντέλ: «Εμείς, με την επανάστασή μας, όχι μόνο έχουμε ξεριζώσει την εκμετάλλευση του έθνους από άλλο έθνος, αλλά επίσης την εκμετάλλευση κάποιων ανθρώπων από άλλους ανθρώπους! Εμείς έχουμε καταδικάσει την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και επίσης θα ξεριζώσουμε στην πατρίδα μας την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο… Σύντροφοι, εργάτες και αγρότες! Αυτή είναι η σοσιαλιστική και δημοκρατική επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς. Και γι’ αυτή την επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη ζωή μας».
Αλέχο Καρπεντιέρ, «Ο καθαγιασμός της Ανοιξης» (1979)

17 Απρίλη 1961. Πέντε χιλιάδες κουβανοί αντεπαναστάτες που στρατολογήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στη Γουατεμάλα από τη CIA, εισβάλλουν με την καθοδήγηση των ΗΠΑ στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων. Ο λαϊκός επαναστατικός στρατός της Κούβας τους συντρίβει σε λιγότερο από 72 ώρες.

«Λοιπόν, ναι! Το καθεστώς μας είναι σοσιαλιστικό! Και αν υπάρχει εδώ, στην Καραϊβική, το φταίξιμο δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι και του Χριστόφορου Κολόμβου και των άγγλων και ισπανών αποικιστών και της ίδιας της γεωγραφίας της χώρας μας! Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι με πλήρες δικαίωμα μπορούμε να ζήσουμε εδώ με το σοσιαλιστικό καθεστώς που ο λαός μας προτίμησε και διάλεξε».

Δύο βδομάδες αργότερα, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ σε ομιλία του χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής».