Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Με self test και «ατομική ευθύνη» το άνοιγμα δραστηριοτήτων…

Στον …«αυτόματο πιλότο» της «ατομικής ευθύνης» εναποθέτει η κυβέρνηση την επιτυχία ή την αποτυχία των μέτρων «χαλάρωσης», ακόμη και την απαραίτητη επιδημιολογική επιτήρηση και τα τεστ.

Κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο στον λαό, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», αλλά δεν είπε κουβέντα για τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και όπου αλλού υπάρχει συγκέντρωση κόσμου όπως στα ΜΜΜ. Η απουσία άλλωστε τέτοιων μέτρων είναι που οδηγεί ένα χρόνο τώρα στο «άνοιξε – κλείσε».

Η Αρ. Πελώνη ανακοίνωσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ». Όπως είπε, τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Δηλαδή, το τεστ αυτού του είδους θα είναι το μοναδικό «όπλο», το οποίο όμως θα είναι ατομική υπόθεση και όχι ενταγμένο σε μια επιδημιολογική επιτήρηση που θα γίνεται από ειδικούς.

Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο. Η διάθεση των self test από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί.

Για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, που ανακοινώθηκε χθες, δήλωσε πως «για τη μετακίνησή τους -που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά- οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες», ενώ «θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού». Επίσης, θα «επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα της εστίασης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη