Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«ΜΗΔΕΙΑ»: Χιονιάς σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Που χρειάζονται αλυσίδες

Τα δόντια της δείχνει η «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλάδα καθώς από το πρωί του Σαββάτου χιονίζει και έχει πολύ κρύο σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, στη Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο αλλά και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Χιόνι πέφτει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κακοκαιρία ''Μήδεια'' Medea

🆘   Χιονόπτωση σημειώνεται και στη Θεσσαλία τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά.
Στη Λάρισα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.
Στην Καρδίτσα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 42ο έως το 78ο χλμ της εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας.

Στο μεταξύ από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

  • Στην Ημαθία, από το 87 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγάδια, από το 2ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.
  • Στο Νομό Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
  • Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
  • Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

ℹ️  Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία  η κατάσταση στο οδικό δίκτυο  διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.
  • Στο Νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18 έως 28 χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36 έως 40 χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
  • Στο Νομό Κοζάνης, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας (όρια με ΠΕ Λάρισας).
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
  • Στο Νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

''Μήδεια'' Medea meteo.gr roadΠροβλεπόμενη κατάσταση στο οδικό δίκτυο αύριο Κυριακή 14-Φεβ-2021

ℹ️   Σημειώνεται ότι όποιος θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κλπ), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Κακοκαιρία Μήδεια Mhdeia

Στους δήμους και το λαό ρίχνει το «μπαλάκι» της προστασίας η κυβέρνηση

Το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες και μέρες, ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής, με πολικές αέριες μάζες να εισέρχονται στις βόρειες περιοχές της χώρας, φέρνοντας, πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό, που θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία ξεκινά από σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τον ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και μέχρι σήμερα το απόγευμα χιονόνερο ή βροχή στα πεδινά και παραθαλάσσια.

Μια από τις περιοχές που αναμένεται να «χτυπηθεί» είναι η Αττική, η οποία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα αντιμετωπίσει την «Μήδεια» από την Κυριακή.

''Μήδεια'' Medea meteo.gr 13 Feb 21.00Η ”Μήδεια” 13 Feb 21.00 (meteo.gr)

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, επιστρατεύοντας για μία ακόμη φορά την «ατομική ευθύνη», όπως φάνηκε και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με αντικείμενο το συντονισμό των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν το κύριο έργο της προστασίας το αναλαμβάνουν οι δήμοι της χώρας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να φροντίζουν και τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων».

Χιόνια στην Αθήνα

Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρουσίασε έναν πίνακα με τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).

Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).