Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μητσοτάκης στη Βρετανία: Υποσχέθηκε «Covid-free καλοκαίρι» ενώ μετράμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους καθημερινά

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συζητώντας για μπίζνες με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Στις δηλώσεις τους μπρος στις κάμερες μίλησαν για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, «δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Ως προς την Κύπρο, έκανε λόγο για «αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως «η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Για τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διμερούς διαλόγου για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υποστήριξε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Λονδίνου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV ο Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. ερωτηθείς, εξάλλου, αν η κυβέρνηση γυρίζει πίσω τις βάρκες όπου έρχονται από την Τουρκία (σε διαδικασίες όπου οι πρόσφυγε θαλασσοδέρνονται με κίνδυνο της ζωής τους), ουσιαστικά το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα». Κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία, που όπως είπε βλέπει «ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα», να κάνει «περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Κατηγόρησε εξάλλου Λευκορωσία και Τουρκία για «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού, αποσιωπώντας ότι τα τέτοια «κύματα» είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, εκδήλωση απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και απόρροια συμφωνιών του κεφαλαίου όπως η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες ψυχές. Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι στην κυβέρνησή του «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ».

Το μαύρο άσπρο έκανε και ερωτηθείς για την κατάσταση στο θέμα της αντιμετώπισης του Covid στην Ελλάδα, όπου έσπευσε να εκφράσει τη «μεγάλη χαρά» του για τους Βρετανούς τουρίστες το καλοκαίρι και την «σχετικά πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν», πάνω σε ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, καλώντας επιπλέον τους Βρετανούς να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους για το επόμενο έτος «όσο το δυνατόν συντομότερα» τάζοντας ένα «Covid-free καλοκαίρι», την ώρα που χθες μετράγαμε πάλι χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV, επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πως αυτό θα συζητήσει με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον. Βέβαια, η κυβέρνηση κάνει πρόταση για ένα απαράδεκτο δούναι και λαβείν, όπου για να πάρουν τα γλυπτά πίσω προτείνουν μια «διευθέτηση» όπου σε αντάλλαγμα θα δίνουν εκθέματα που δεν έχουν βρεθεί προηγούμενα εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Μπόρις Τζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, επανέλαβε την πάγια θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνηση.

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis