Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια βραδιά για τον ηθοποιό Μιχάλη Νικολινάκο – Προβολή της ταινίας «Εφιάλτης»

Μια βραδιά αφιερωμένη στην κινηματογραφική θητεία του Μιχάλη Νικολινάκου θα πλαισιώσει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη, που λήγει στα τέλη του μήνα. Την Τετάρτη 16 Μάη στις 7.30 μ.μ., θα προβληθεί το φιλμ «Εφιάλτης», παραγωγής 1961, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου, στην Πινακοθήκη Ρέντη – Νίκαια.

Μια από τις παραγωγές που εισάγουν το φιλμ νουάρ στην Ελλάδα, ο «Εφιάλτης» υπήρξε το πρώτο ελληνικό ψυχολογικό θρίλερ, με τολμηρά και στέρεα σκηνοθετημένα στοιχεία ταινίας τρόμου. Με κίνητρο τη μεγάλη εντύπωση που προκάλεσε το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ την προηγούμενη χρονιά (1960), ο πρωτοεμφανιζόμενος Ερρίκος Ανδρέου άνοιξε με την ταινία αυτή ένα νέο πεδίο στο ελληνικό σινεμά, τόσο θεματικά όσο και σκηνοθετικά, παρατηρώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από τη φροϋδική ψυχανάλυση και διευρύνοντας την εγχώρια κινηματογραφική αντίληψη μέσω της υποβλητικής κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας, των καίριων διαλόγων και των ασυνήθιστων χαρακτήρων.

Στην ταινία, ο Μ. Νικολινάκος εμφανίζεται σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σεναριακά πρωταγωνιστικούς ρόλους της κινηματογραφικής του καριέρας. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.