Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια ζωή την… είχαμε

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Διασυρμός προσωπικοτήτων, προσβολή επιφανών εν ζωή – σήμερα νεκρών, συμβόλων, εκχυδαϊσμός αξιών με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία, πλήρης ισοπέδωση των πάντων. Κανένα μέτρο, ουδείς αυτοέλεγχος, απόλυτη έλλειψη αυτοεκτίμησης, ανικανότητα διάκρισης του ευτελούς από το πολύτιμο, ανυπαρξία σεβασμού. Ανοησία, αμάθεια, κομπασμός και κομπορρημοσύνη. Δυστυχία!

Και όλα αυτά για ν’ αποκτήσουμε μια ταυτότητα που ποτέ δεν την είχαμε στη ζωή, που δεν την δικαιούμαστε, δεν αξίζουμε γι αυτήν, δεν πείθουμε, είναι τραγελαφικά ψευδεπίγραφη και που στην πραγματικότητα την απολέσαμε τελεσίδικα και διά παντός. Και πολλές selfies, κούπες με σύμβολα, μπρελόκ, μπλουζάκια, μαντήλια. Εκμαυλισμός αξιών και ιδανικών, γενική έκπτωση κοινωνική, πολιτιστική, ηθική. Φωτογραφίες με γεμιστά, μπριάμ, σουβλιστά αρνιά, γαλακτομπούρεκα. Κοινοποιήσεις παρουσίας σε καφετέριες, ταβέρνες, γέφυρες, στο δάσος, στην παραλία, στον καναπέ, στην τουαλέτα, στο νοσοκομείο, ακόμη και στο νεκροταφείο. Εδώ «είμαι»! «Υπάρχω»! Και στη ζωή, παραίτηση, συντηρητισμός, συνεχής οπισθοχώρηση, χαμέρπεια, αγνωσία και αναλφαβητισμός. Πώς να δείξεις μπόι, έστω και στο fb, όταν τη ζωή σου την ξόδεψες έρποντας; Και copy paste. Περί παντός επιστητού. Μηχανικό, ασύνδετο, δίχως έρμα γνώσης. Ένα βιβλίο, λίγη μουσική, μία κινηματογραφική ταινία, ένα θεατρικό έργο, ένα πίνακα ζωγραφικής, ένα γλυπτό, λίγες ώρες που θα ‘πιαναν τόπο, θα συγκινούσαν, θα προβλημάτιζαν, θα καλλιεργούσαν, θα συνέγειραν, εκλείπουν παντελώς απ’ τη ζωή μας. Ποια ζωή θα μου πείτε. Μέρες ατέλειωτες, μήνες, χρόνια, μια ζωή χαμένη. Η μία και μοναδική ζωή ξοδεμένη στο ανούσιο, στο φτηνό, στον εκμαυλισμό, στη δειλία και στον φόβο. Και στην ενασχόληση με τις ζωές των άλλων.

Συναισθηματική απογύμνωση κι αναπηρία, καθολική αποκοινωνικοποίηση.

Και να που φτάσαμε στο δείλι. Γι αυτό και το μπόι του ίσκιου μας.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ