Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια ξεχωριστή παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, με πρωταγωνιστή το Λόρκα

Μια ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Duende» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί ποιήματα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Στην παράσταση το κείμενο του Λόρκα για το «ντουέντε», που προέρχεται από τη διάλεξη που έδωσε ο Λόρκα τον Οκτώβρη του 1934 στο Μπουένος Αϊρες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκανε τότε στη Λατινική Αμερική, παρουσιάζεται μαζί με ποιήματα του Λόρκα που μελοποίησε ο Στ. Κραουνάκης.

Τι είναι όμως το ντουέντε; Το ντουέντε είναι από τις λέξεις που είναι δύσκολο όχι μόνο να μεταφραστούν, αλλά και να οριστούν μέσα σε μια άλλη γλώσσα. «Όποιος ταξιδεύει… ανάμεσα στον Χούκαρ, τον Γκουανταλέτε, τον Σιλ και τα ποτάμια της Πισουέργκα, αργά ή γρήγορα θ’ ακούσει την έκφραση: “Αυτό έχει πολύ ντουέντε”. Ο Μανουέλ Τόρρες, ένας μεγάλος καλλιτέχνης της Ανδαλουσίας, είπε κάποτε σ’ έναν άλλο τραγουδιστή: “Εχεις φωνή, έχεις στυλ, όμως ποτέ δεν θα πετύχεις γιατί δεν έχεις καθόλου ντουέντε… Το ντουέντε, που βασικά σημαίνει “Αγιο Πνεύμα”, είναι μια δύναμη κι όχι μια λειτουργία, μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια… Είναι το ίδιο το πνεύμα της γης…».

Συντελεστές: Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μετάφραση «Ντουέντε»: Ολυμπία Καράγεωργα. Απόδοση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης. Μουσική σύνθεση – ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης. Βίντεο: Σταύρος Χαμπάκης.

Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια: Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Γεροντίδης. Πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Τσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης.

Παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.30.