Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μια ταινία για τις ημέρες του #Covid-19: «Λίστα του Σίντλερ »

«Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ : Ταινία γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ, που καταγράφει τη βαρβαρότητα του ναζισμού και τη φρίκη για όσα συνέβησαν στη ναζιστική περίοδο. Πρωταγωνιστεί ο Λίαμ Νίσον και μαζί του οι Μπεν Κίνσλεϊ και Ρέι Φάινς.

Η«Λίστα του Σίντλερ» καταγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες και τα όσα πέρασαν οι Εβραίοι από τους ναζί. Ο Οσκαρ Σίντλερ ήταν Γερμανός επιχειρηματίας στην Πολωνία. Εκεί ανοίγει ένα εργοστάσιο κατασκευής οικιακών σκευών και προσλαμβάνει ως λογιστή τον Εβραίο Αϊτζακ Στερν. Μετά από συνεννόηση με τους ναζί χρησιμοποιεί ως εργάτες Πολωνούς Εβραίους. Το 1942 όλοι οι Εβραίοι που ζουν στην Κρακοβία επιτάσσονται για να δουλέψουν σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, στο οποίο διοικητής είναι ο αλκοολικός και αδίστακτος Εϊμον Γκεθ. Ο Σίντλερ συνειδητοποιεί ότι το εργοστάσιό του, που παράγει πλέον πολεμοφόδια για το στρατό των Γερμανών ναζί, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να μην καταλήξουν οι εργάτες στα φοβερά στρατόπεδα. Αρχίζει τότε να δωροδοκεί τους ναζί στην προσπάθειά του να προσλάβει στο εργοστάσιο περισσότερους εργάτες.

Η «Λίστα του Σίντλερ » (που στις 22 Μαρτίου 1994 βραβεύτηκε με επτά, συνολικά, Οσκαρ) γυρίστηκε το 1993. Η ταινία πέρα από την εμπορική επιτυχία είχε και καλλιτεχνική αποδοχή.

Την ταινία μπορείτε να βρείτε σε διαδικτυακές πλατφόρμες.