Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ: Ο καπιταλισμός γέννησε το φασισμό, την τρομοκρατία και τους πολέμους

Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ Μπερμούντες. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην ολομέλεια της 73ης Γενικής Συνέλευσης- η οποία ήταν αφιερωμένη στο Νέλσον Μαντέλα- ο κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε τις μεγάλες προσωπικότητες που εκφώνησαν λόγο από το βήμα του ΟΗΕ, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Ραούλ Ρόα και άλλοι, ενώ έστρεψε τα βέλη του ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Ντιάζ-Κανέλ έκανε λόγο για την παράλογη κατάσταση που δημιουργεί ο καπιταλισμός όπου, όπως σημείωσε, «το πλουσιότερο 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 46% του συνολικού πλούτου […] το φτωχότερο 70% του πληθυσμού της γης κατέχει μόλις το 2,7% του πλούτου», όταν- όπως επισήμανε- «3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 815 εκατομμύρια σε συνθήκες πείνας, 758 εκατομμύρια είναι αναλφάβητοι και 844 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό».

Όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο κουβανός πρόεδρος, «δεν είναι αποτέλεσμα του σοσιαλισμού όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απότοκο του καπιταλισμού, πιο συγκεκριμένα του ιμπεριαλισμού και του νεοφιλελευθερισμού […] ενός οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού συστήματος που ευνοεί την συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας».

Για τον καπιταλισμό, ο Ντιάζ-Κανέλ υπογράμμισε ότι είναι το σύστημα που εμπέδωσε την αποικιοκρατία, που «γέννησε το φασισμό, την τρομοκρατία, το άπαρτχαϊντ και τους πολέμους», προσθέτοντας ότι αυτό το σάπιο σύστημα καταπιέζει και εκμεταλλεύεται εργαζόμενους, πρόσφυγες, μετανάστες και μειονότητες. «Ο καπιταλισμός- είπε ο κουβανός ηγέτης- ειναι το αντίθετο της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συμμετοχής», ενώ έκανε αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κινδύνους που ελοχεύουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο Ντιάζ-Κανέλ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι αυξάνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ενάντια στους λαούς της λατινικής Αμερικής και έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο που δέχεται από την Ουάσινγκτον η Βενεζουέλα. Πέραν της Βενεζουέλας, ο κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στη Νικαράγουα και τη Βραζιλία, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη της Κούβας στην ανεξαρτησία του λαού του Πουέρτο Ρίκο.