Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Πολύπλευρος και παραγωγικότατος, ο Μιχάλης Νικολινάκος (1920-1994) ασχολήθηκε με ποικίλες εκδοχές της εικαστικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα στράφηκε για αρκετά χρόνια στον κινηματογράφο. Η ζωγραφική, το σκίτσο, η γελοιογραφία, η εικονογράφηση, η σκηνογραφία, η υποκριτική, η γραφιστική, η διακόσμηση, ο σχεδιασμός μνημείων είναι τα πεδία στα οποία ο καλλιτέχνης θήτευσε αβίαστα και φυσικά, παράγοντας έργο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Σημαντικό κεφάλαιο της πυκνής αυτής δραστηριότητας υπήρξε η σχέση του με τη Νίκαια. Συμπορεύτηκε με την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της πόλης από τα χρόνια της κατοχικής Αντίστασης και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι πρώτες εικονογραφήσεις και το πρώτο, εφήμερο ηρώο για το μπλόκο της Κοκκινιάς ανήκουν σε αυτόν. Εικονογράφησε τα εξώφυλλα των βιβλίων των Νικαιωτών συγγραφέων, συμμετείχε σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις Νικαιωτών ζωγράφων, καθώς και σε εκθέσεις τοπικών συλλόγων, και εκπροσώπησε επανειλημμένα τη Νίκαια σε πειραϊκές εικαστικές διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων, δεν έλειψε από θεσμικές δημοτικές πρωτοβουλίες, δωρίζοντας έργα του για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και συμμετέχοντας στη διαδικασία της ίδρυσης των εικαστικών τμημάτων του Δήμου. Η επιθυμία του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη να τιμήσει τη μακρόχρονη και πολύμορφη αυτή προσφορά στάθηκε το πρωταρχικό κίνητρο για τη διοργάνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη, αναδρομικού χαρακτήρα, έκθεση για τον καλλιτέχνη.

nikolinakos5

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει από τις 4 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στις 11 το πρωί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

Ο Μιχάλης Νικολινάκος και το λογοτεχνικό βιβλίο

Η μορφή του λογοτεχνικού βιβλίου των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών είναι αδιαχώριστη από τον Μιχάλη Νικολινάκο.

nikolinakos3
Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων καθιερώνοντας την εικονογράφηση εξωφύλλου. Με ζωντάνια και αυθορμητισμό, με χιούμορ και συναίσθημα, με πολιτισμικές αναφορές όταν το καλούσε το θέμα του βιβλίου, ο Νικολινάκος ενσωμάτωσε στις συνθέσεις του στοιχεία από τη λαϊκή εικονογράφηση, την κινηματογραφική γιγαντοαφίσα και τη μοντέρνα τέχνη. Με αφετηρία τη δεκαετία του ΄40 και μέχρι αυτήν του ΄80 αποτύπωσε στις απεικονίσεις του τον μεταπολεμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, όπως τον αισθάνθηκαν τα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Σε πολλά εξώφυλλά του υπάρχουν αναλογίες με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και τα δύο δίνουν μορφή στη μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο, την παρουσία του παραδοσιακού δίπλα στη στροφή σε νέους τρόπους και νέα ήθη. Η συλλογική μας μνήμη για το μεταπολεμικό λογοτεχνικό βιβλίο του οφείλει πολλά.

nikolinakos