Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μνήμη Τάκη Σκούπερ

Στην από 8/4/2019 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφασίστηκε η δωρεάν ταφή και παραχώρηση τάφου στον εκλιπόντα μέγιστο Λαϊκό Ζωγράφο της Νάουσας Τάκη Σούπερ. που έφυγε σε ηλικία 68 ετών, 22 Φεφρουαρίου 2019.

skouper2

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναγνώστηκαν λόγια του ποιητή και συναγωνιστή μας Ηλία Τσέχου:

«Τιμώντας τον Τάκη Σκούπερ και το μεγάλο ζωγραφικό έργο του που άφησε στην πόλη μας, στην ιστορία του μέλλοντός της, ως ο λεβέντης των χρωμάτων, των χορών, ως λαϊκό έθιμο και παράδοση, αποθανατίζοντας στους πίνακές του τις ”Μπούλες”… Ας ευεργετηθεί»

Γεννημένος το 1951, ο Τάκης Σκούπερ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε ηλικία 10 ετών. Μοναχικός κι απόκοσμος, παρότι μετά βίας έβγαζε τα προς το ζην, δώριζε έργα του, αρκετά εκ των οποίων κοσμούν το Δημαρχείο και τα σχολεία της πόλης.

skouper4

Ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς λαϊκούς ζωγράφους στην Ελλάδα, μια θρυλική μορφή της πόλης, αυτοδίδακτος, που επί χρόνια, επιβίωσε ζωγραφίζοντας επιγραφές σε καταστήματα. Απαθανάτισε με λεπτομέρειες την πόλη της Νάουσας, σκηνές καθημερινής ζωής και κυρίως το παραδοσιακό καρναβάλι με τις “Μπούλες”, αφήνοντας με τους πίνακές του μια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.Παρά το μοναδικό ταλέντο του, έζησε και πέθανε στη φτώχεια.

«Για μένα η ζωγραφική είναι πάθος, αρρώστια και παρηγοριά είναι. Παρηγοριά γιατί εγώ δεν έχω άλλους τρόπους για να διασκεδάσω, μόνο τη ζωγραφική, η ζωγραφική είναι όπως τα γράμματα, αλλά ζωγραφισμένα» έλεγε…

skouper3