Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ: Τελικός το μεσημέρι, σε …κοινή γλώσσα

Μου­ντο­μπά­σκετ: Ισπα­νοί και Αργε­ντι­νοί… Αργε­ντι­νοί και Ισπα­νοί μιλούν την ίδια γλώσ­σα! Αυτή ουδό­λως τους ενώ­νει πάντως, λίγες ώρες πριν το τζά­μπολ του μεγά­λου τελι­κού του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, στο Wukesong Sport Center, του Πεκί­νου, στις 15:00! Οι εθνι­κές ομά­δες των δύο χωρών «μίλη­σαν» και την ίδια… μπα­σκε­τι­κή «γλώσ­σα», αυτή των μεγά­λων νικών απέ­να­ντι σε μεγα­θή­ρια, από τις 31 Αυγού­στου που άρχι­σε η διορ­γά­νω­ση στα παρ­κέ της Κίνας και μέχρι την πρό­κρι­σή τους στην κατα­λη­κτι­κή ανα­μέ­τρη­ση, την οποία περι­μέ­νει με ανυ­πο­μο­νη­σία όλος ο πλα­νή­της! Πλέ­ον, εκτός από τον… Ατλα­ντι­κό, τις Αργε­ντι­νή και Ισπα­νία χωρί­ζουν 40 λεπτά… μίνι­μουμ, μέχρι την κατά­κτη­ση της κορυ­φής, τις χωρί­ζει και η… πρε­μού­ρα για το βαρύ­τι­μο τρό­παιο, που θα είναι το δεύ­τε­ρο στην ιστο­ρία και των δύο! Ποια θα δια­δε­χτεί την Παγκό­σμια Πρω­τα­θλή­τρια εθνι­κή των ΗΠΑ τις δύο τελευ­ταί­ες φορές (2010 και 2014); Η «Φού­ρια Ρόχα» ή η «αλμπι­σε­λέ­στε»; Ποιοι θα γελά­σουν τελευ­ταί­οι; Ο 39χρονος ρέκορ­ντμαν Λουίς Σκό­λα, μαζί με τον τετρα­πέ­ρα­το βρα­χύ­σω­μο πόιντ γκαρντ της Ρεάλ Μαδρί­της Φακού­ντο Καμπά­τσο και τον επί­σης παί­κτη της «βασί­λισ­σας» Γκα­μπριέλ Ντεκ ή οι Ισπα­νοί ΝΒΑ­ερς, Μαρκ Γκα­σόλ, Ρίκι Ρού­μπιο, Χουάν­τσο και Ουί­λι Ερναν­γκό­μεθ μαζί με το δίδυ­μο της Ρεάλ, Σέρ­χιο Γιουλ και Ρού­ντι Φερνάντεθ;

Η Ισπα­νία θα πάρει θέση στο τζά­μπολ του δεύ­τε­ρου τελι­κού της ιστο­ρί­ας της σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο! Η πρώ­τη, το 2006, απέ­να­ντι στην εθνι­κή Ελλά­δας, στη Σαϊ­τά­μα της Ιαπω­νί­ας, είχε συν­δυα­στεί με μία υπε­ρη­χη­τι­κή εμφά­νι­ση και κατά­κτη­ση του τίτλου! Στο Μου­ντο­μπά­σκετ του 2010 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο μέσα στο σπί­τι της, τη Μαδρί­τη, το 2014, η Ισπα­νία έμει­νε εκτός τετρά­δας. Δεκα­τρία χρό­νια μετά το 2006, οι Ίβη­ρες επέ­στρε­ψαν στα ημι­τε­λι­κά απο­κλεί­ο­ντας στον προη­μι­τε­λι­κό την Πολω­νία με 90–78, για να απο­κλεί­σουν και την Αυστρα­λία των πέντε εν ενερ­γεία ΝΒΑ­ερς, σε έναν συγκλο­νι­στι­κό ημι­τε­λι­κό που κρί­θη­κε στη 2η παρά­τα­ση χάρη σε δύο τρί­πο­ντα του Σέρ­χιο Γιουλ, 95–88. Εκτός από το χρυ­σό μετάλ­λιο το 2006, οι Ίβη­ρες είχαν φτά­σει μέχρι την τετρά­δα του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου και το 1982.

Για τρί­τη φορά μετέ­χουν σε τελι­κό Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου οι «γκα­ού­τσος» διεκ­δι­κώ­ντας τον δεύ­τε­ρο τίτλο τους… 69 ολό­κλη­ρα χρό­νια μετά τον πρώ­το. Η Αργε­ντι­νή «πάτη­σε» για πρώ­τη φορά την κορυ­φή του κόσμου, το 1950, στο πρώ­το δηλα­δή Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της ιστο­ρί­ας και μάλι­στα μέσα στο «σπί­τι» της, το Μπου­έ­νος Άϊρες, επι­κρα­τώ­ντας των ΗΠΑ με 64–50, στον αγώ­να για το χρυ­σό μετάλ­λιο. Στον τελι­κό της διορ­γά­νω­σης, η Αργε­ντι­νή επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται 17 χρό­νια μετά την τερά­στια απο­γο­ή­τευ­ση στην Ινδια­νά­πο­λη το 2002, όταν ο Έλλη­νας διαι­τη­τής Νίκος Πιτσίλ­κας έκα­νε λάθος στα 6΄΄ δευ­τε­ρό­λε­πτα του τελι­κού με τη Γιου­γκο­σλα­βία, το οποίο παρα­δέ­χτη­κε και ο ίδιος αρκε­τά χρό­νια μετά, και έδω­σε φάουλ υπέρ του Ντί­βατς με την Αργε­ντι­νή να έχει κλέ­ψει την μπά­λα. Ο Ντί­βατς αστό­χη­σε στις βολές, αλλά αμέ­σως μετά υπάρ­χει ένα συζη­τή­σι­μο μαρ­κά­ρι­σμα του Γιά­ριτς στον Σκο­νο­κί­νι που δεν… δόθη­κε ποτέ φάουλ. Η Αργε­ντι­νή ηττή­θη­κε με 84–77 στην παρά­τα­ση από τη Γιου­γκο­σλα­βία (75–75 κ.α.). Η «χρυ­σή» στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας και «χάλ­κι­νη» στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2008 στο Πεκί­νο, Αργε­ντι­νή, είχε αγω­νι­στεί στον «μικρό» τελι­κό, το 2006, στο Μου­ντο­μπά­σκετ στη Σαϊ­τά­μα, στον οποίο ηττή­θη­κε από τις ΗΠΑ. Στην Κίνα, η Αργε­ντι­νή απέ­κλει­σε στον προη­μι­τε­λι­κό τη Σερ­βία με 97–87 για να θέσει εκτός στα ημι­τε­λι­κά την ομά­δα που απέ­κλει­σε τις ΗΠΑ, Γαλ­λία, 80–66.

Ως προς την παρα­γω­γι­κό­τη­τα η Αργε­ντι­νή σημειώ­νει 87,6 πόντους μέσο όρο στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Κίνας, ενώ οι Ισπα­νοί πετυ­χαί­νουν 5,3 λιγό­τε­ρους πόντους, αφού έχουν 82,9 πόντους μέσο όρο σε 7 αγώ­νες (613 ένα­ντι 580 το σύνο­λο των πόντων των δύο ομά­δων». Η «αλμπι­σε­λέ­στε» βάζει πιο εύκο­λα την μπά­λα στο… πλε­χτό, τόσο σε βολές, δίπο­ντα και τρί­πο­ντα. Συγκε­κρι­μέ­να, στα σουτ εντός πεδιάς, οι Αργε­ντι­νοί έχουν 45,7% με τους Ισπα­νούς να υπο­λεί­πο­νται, έχο­ντας ποσο­στό 44,8%. Οι παί­κτες του Σέρ­χιο Ερνά­ντεθ υπε­ρέ­χουν και σε ποσο­στό ευστο­χί­ας έξω από τα 6.75 με 36,8% ένα­ντι 31,9% της Ισπα­νί­ας. Στις βολές, το ποσο­στό ευστο­χί­ας της ομά­δας της νότιας Αμε­ρι­κής είναι 76,9%, ενώ των Ισπα­νών 75,2%.

Ισορ­ρο­πία παρου­σιά­ζει η σύγκρι­ση των δύο ομά­δων στο σύνο­λο των ριμπά­ουντ: Η Αργε­ντι­νή έχει μαζέ­ψει 273 σκου­πί­δια και η Ισπα­νία 272. Οι «γκα­ού­τσος» έχουν πάρει 74 επι­θε­τι­κά ριμπά­ουντ, ενώ οι παί­κτες του Σέρ­τζιο Σκα­ριό­λο 78. Ως προς τα αμυ­ντι­κά, η Αργε­ντι­νή έχει μαζέ­ψει 199 και η Ισπα­νία 194. Περισ­σό­τε­ρο ομα­δι­κά παί­ζουν πάντως οι παί­κτες της Ισπα­νί­ας, όπως φαί­νε­ται από τις 162 (23,1 ανά αγώ­να) ένα­ντι των 142 της Αργε­ντι­νής (20,3 ανά αγώ­να). Οι… μεγα­λύ­τε­ροι κλέ­φτες του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου είναι η παρέα του Λουίς Σκό­λα, με 69 κλε­ψί­μα­τα, όσα δεν έχει καμία άλλη ομά­δα με 7 αγώ­νες. Πάντως, οι Ισπα­νοί δεν απέ­χουν και πολύ, με 63 κλε­ψί­μα­τα. Τα κοψί­μα­τα είναι 23 — 18 υπέρ της Αργε­ντι­νής. Σε πέντε περισ­σό­τε­ρα λάθη έχει υπο­πέ­σει η «Φού­ρια Ρόχα» (85 ένα­ντι 80 της Αργε­ντι­νής). Ως προς την ομα­δι­κή αξιο­λό­γη­ση, η Αργε­ντι­νή βαθ­μο­λο­γεί­ται με 16,7 και η Ισπα­νία με 13,6.

Ο Λουίς Σκό­λα σημειώ­νει 19,3 πόντους ανά αγώ­να σε 7 αγώ­νες, ενώ ο πρώ­τος σκό­ρερ των Ισπα­νών Ρίκι Ρού­μπιο μετρά 15,9 πόντους μέσο όρο σε 7 αγώ­νες στην Κίνα. Ο Μαρκ Γκα­σόλ είναι άξιος συμπα­ρα­στά­της του πόιντ γκαρντ των Φοί­νιξ Σανς με 14,4, την ώρα που ο δεύ­τε­ρος σκό­ρερ της Αργε­ντι­νής και παί­κτης της Ρεάλ Μαδρί­της, Φακού­ντο Καμπά­τσο σκο­ρά­ρει 13,6 πόντους μέσο όρο. Ο κύριος double double Λουίς Σκό­λα απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για την Αργε­ντι­νή κάτω από τα καλά­θια με σύνο­λο 57 ριμπά­ουντ (8,1 ανά παι­χνί­δι). Πρώ­τος ριμπά­ου­ντερ της Ισπα­νί­ας είναι ο φόρ­γουορντ των Ντέν­βερ Νάγκετς, Χουάν­τσο Ερναν­γκό­μεθ με σύνο­λο 38 και 5,4 ανά αγώ­να. Η δια­φο­ρά είναι πως οι Ισπα­νοί έχουν πολ­λούς παί­κτες με συγκο­μι­δή ριμπά­ουντ, αφού ακο­λου­θούν οι Μαρκ Γκα­σόλ (37 — 5,3), Βίκτορ Κλα­βέρ (36 — 5,1). Δεύ­τε­ρος ριμπά­ου­ντερ της Αργε­ντι­νής είναι Μάρ­κος Ντέ­λια (33 — 4,7), ο οποί­ος κάνει δου­λειά και στα κοψί­μα­τα με 1,3 μέσο όρο σε 7 αγώ­νες (9 στο σύνο­λο)! Ποιοι μοι­ρά­ζουν το… παι­χνί­δι για κάθε ομά­δα; Μα ο Ρίκι Ρού­μπιο με 45 ασίστ για την Ισπα­νία (6,4 μ.ο) και ο Φακού­ντο Καμπά­τσο με 54 (7,7 μ.ο.) για την Αργε­ντι­νή. Ο Καμπά­τσο έχει υπο­πέ­σει και σε 3 λιγό­τε­ρα λάθη από τον Ρού­μπιο (19 — 22)! Κάθε ομά­δα πάντως έχει δύο «κλέ­φτες» που δεν τους… παίρ­νει κανείς χαμπά­ρι! Οι Καμπά­τσο και Πατρί­σιο Γκα­ρί­νο συνα­γω­νί­ζο­νται με αξιώ­σεις τους Ρού­ντι Φερ­νά­ντεθ και Ρίκι Ρού­μπιο! Και οι τέσ­σε­ρις έχουν κατα­φέ­ρει να κλέ­ψουν από 12 φορές την μπά­λα σε επτά αγώ­νες στη Κίνα! Μετρούν δηλα­δή 1,7 κλε­ψί­μα­τα ανά παι­χνί­δι! Τέλος, αν θέλει κανείς να… στοι­χη­μα­τί­σει ως προς το ποιος παί­κτης από κάθε φινα­λίστ συγκε­ντρώ­νει τις περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να κάνει double double, αυτοί είναι, δίχως δεύ­τε­ρη σκέ­ψη οι Λουίς Σκό­λα και Ρίκι Ρούμπιο!

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο