Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και η Βυζαντινή Μονή Τσούκας

Ρεπορτάζ Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση //

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Θ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΣΟΥΚΑΣ:

           ΔΥΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ της ΗΠΕΙΡΟΥ!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη εκδήλωση διοργάνωσε πρόσφατα με επιτυχία, στην Κόρινθο, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος». Στόχος η προβολή και η προσέγγιση  δύο σπουδαίων μνημείων Τέχνης και Πολιτισμού, μεγάλου εικαστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που έχουν κοινή έδρα το Ελληνικό Ιωαννίνων: Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και η Βυζαντινή Μονή Τσούκας.

Με ομιλητές τον πανεπιστημιακό καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο και τον ιδρυτή του Μουσείου, γλύπτη, ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Αθηνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη  τα θέματα αναπτύχθηκαν  μεστά και  περιεκτικά, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού. Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η προβολή σχετικού βίντεο-ντοκιμαντέρ και φωτογραφιών πλήρους ξενάγησης στους  χώρους αυτούς και ειδικά του Μουσείου.

Στο βήμα ο πρόεδρος Β. Ματάτσης, ο τιμώμενος γλύπτης Θ. Παπαγιάννης και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Π. Νούτσος

Στο βήμα ο πρόεδρος Β. Ματάτσης, ο τιμώμενος γλύπτης Θ. Παπαγιάννης και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Π. Νούτσος

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του διοργανωτή φορέα, αρχιτέκτονας Βαγγέλης Ν. Ματάτσης,  έδωσε το στίγμα της σκοπιμότητας της προσπάθειας αυτής λέγοντας:      «Η σημερινή μας «απόδραση» έχει δύο προορισμούς, κοινής προέλευσης: Την περίφημη Βυζαντινή μονή  «Τσούκας» και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», δύο αξιόλογους πόλους έλξης  περιηγητών στην μία και μοναδική έδρα τους, το Ελληνικό Ιωαννίνων.

korinthos1

Τι πιο ωραίο, σκόπιμο και αποτελεσματικό να γινόμαστε εμείς, οι απόδημοι Ηπειρώτες στους τόπους της μετανάστευσής μας, εξωτερικής ή εσωτερικής, πρεσβευτές  και κομιστές της φήμης κάθε αξιόλογου έργου που υπάρχει ή που γίνεται στην Ήπειρο και το δίχως άλλο συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη και την προβολή της;».

Μεταξύ των ομιλιών, των προβολών και της απονομής  τιμητικού αναμνηστικού επάθλου στον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, η εμφάνιση του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, καθώς και του παιδικού χορευτικού του Ομίλου Αλμυρής που φιλοξένησε και τα λίγα παιδιά του «παιδικού» του Συλλόγου στο ξεκίνημά τους και τα δυο υπό την διδασκαλία της Παναγιώτας Μικρού, προσέδωσε τον πρέποντα εορταστικό και συνάμα  παραδοσιακό τόνο, στην εκδήλωση. Ο άψογος συντονισμός από την Ιωάννα Κασσίμη ολοκλήρωσε την θετική εικόνα της όλης διοργάνωσης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Θ. Παπαγιάννης ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου και υπογράμμισε τη σημασία και την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών στήριξης και προβολής  Φορέων και Μνημείων της Ηπείρου, για την ανάπτυξη και την προκοπή της.

korinthos2

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση του Συλλεκτικού Ημερολογίου 2017, που περιλαμβάνει έργα «Από τ’ αποκαΐδια του Πολυτεχνείου», μια εξαιρετική προσφορά του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη, στους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος».