• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι. Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας. Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε. Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το, και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται.»

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1898. Ο αναμορφωτής του παγκόσμιου θεάτρου. Ιδρυτής του περίφημου Berliner Ensemble.

Από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του: “Η Ζωή του Γαλιλαίου” (1937-39), “Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της” (1936-39), “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν” (1935-41), “Ο Κύριος Πούντιλα και ο Υπηρέτης του Μάττι” (1940), “Η Άνοδος του Αρτούρου Ούι” (1941), “Τα Οράματα της Σιμόνης Μασάρ” (1940-43), “Ο Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” (1942-43) και “Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία” (1943-45). Το 1944 γράφει το έργο “Η ιδιωτική ζωή της κυρίαρχης φυλής”, μια άτεγκτη κριτική της ζωής στη Γερμανία υπό το καθεστώς του Εθνικοσοσιαλισμού.Έγραψε το λιμπρέτο για τις όπερες όπερες: “Η Όπερα της Πεντάρας” και  “Η Άνοδος και η Πτώση της πόλης Μαχάγκονυ”.

brecht6

Έγραψε, επίσης, πολλά ποιήματα. Από τα πιο γνωστά είναι: “Άκουσα πως τίποτα δε θέλετε να μάθετε”, “Εγκώμιο στη μάθηση”, “Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου”, “Αυτό θέλω να τους πω”, “Να καταπολεμάτε το πρωτόγονο”, “Ποτέ δε σε είχα αγαπήσει τόσο πολύ”, “Απώλεια ενός πολύτιμου ανθρώπου”, “Εγκώμιο στον Κομμουνισμό”, “Εγκώμιο στη Διαλεκτική”.

brecht7

Στις φωτογραφίες το Berliner Ensemble στην ομώνυμη πλατεία, το άγαλμα του Μπ. Μπρεχτ σ’ αυτήν και το σπίτι-μουσείο του. Στο Βερολίνο που, μόνο γι αυτά, αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
stelioskanakis@yahoo.gr Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ