Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπιν Λάντεν, τόσο χρήσιμος ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί…

Στις 2 Μαΐου 2011 σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν, γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία, με συναλλαγές με τις ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 10 Μάρτη του 1957 και στρατολογήθηκε από τη CIA μόλις στα 22 του, για να ηγηθεί των μουτζαχεντίν στην «Επιχείρηση Κυκλώνας», επιχείρηση που σχεδίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ και μετέπειτα σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι.

Είχε επαφή με τον κωδικό «Τιμ Οσμάν» στον πακιστανικό στρατό και την ISI και ξεκίνησαν το βρώμικο πόλεμο στη ΛΔ Αφγανιστάν που είχε εγκαθιδρυθεί από την επανάσταση του 1978. Τη λαϊκή κυβέρνηση του Αφγανιστάν συνέδραμε από τη μεριά της η Σοβιετική Ένωση.

«Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, η βοήθεια της CIA προς τους Μουτζαχεντίν ξεκίνησε κάποια στιγμή το 1980, μετά τη σοβιετική εισβολή στις 24 Δεκεμβρίου 1979. Η πραγματικότητα όμως, αν και έχει αποκρυφτεί επιμελώς, είναι εντελώς διαφορετική. Για την ακρίβεια, στις 3 Ιουλίου 1979, ο πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε το πρώτο διάταγμα για την αποστολή μυστικής βοήθειας στους αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος της Καμπούλ. Την ίδια μέρα συνέταξα σημείωμα προς τον πρόεδρο όπου του εξήγησα, ότι κατά την άποψή μου, αυτή η βοήθεια θα προκαλέσει τη σοβιετική στρατιωτική εισβολή» είχε δηλώσει ο Μπρεζίνσκι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γαλλικό περιοδικό «Le Nouvel Observateur», το Γενάρη του 1998.

Μετά από τη νίκη του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο Μπιν Λάντεν στράφηκε εναντίον των πρώην συμμάχων του, συγκροτώντας την «Αλ Κάιντα» και πραγματοποιώντας χτυπήματα κατά Αμερικανικών στόχων ανά τον κόσμο.

Υποτίθεται στροφή στην «καριέρα» του Μπιν Λάντεν ήταν ο πόλεμος του Κόλπου το 1991, ο πρώτος πόλεμος ενάντια στο Ιράκ υπό τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Στην οργάνωσή του αποδόθηκαν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Έκτοτε και με πρόσχημα την τρομοκρατία, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων ανά την υφήλιο, καθώς και μια σειρά στρατιωτικές επιχειρήσεις μικρής και μεγάλης έκτασης (πόλεμος σε Αφγανιστάν, Ιράκ, κ.α.).