Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπολσονάρου: Οι ναζί ήταν «αριστεροί»…

Ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου δήλω­σε σήμε­ρα ότι “δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία” ότι ο ναζι­σμός ήταν ένα αρι­στε­ρό κίνη­μα, αφού επι­σκέ­φθη­κε το μνη­μείο και μού­σείο του Ολο­καυ­τώ­μα­τος Γιάντ Βάσεμ στο Ισραήλ.

Το ανι­στό­ρη­το σχό­λιο του Μπολ­σο­νά­ρου έρχε­ται σε κατα­φα­νή αντί­φα­ση και με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που ανα­φέ­ρο­νται στην ιστό­το­πο του Μου­σεί­ου, ότι το ναζι­στι­κό κίνη­μα στη Γερ­μα­νία προ­ήλ­θε από ακρο­δε­ξιές, ριζο­σπα­στι­κές οργα­νώ­σεις που αντέ­δρα­σαν με αυτόν τον τρό­πο στην άνο­δο του κομμουνισμού.

Τον ισχυ­ρι­σμό ότι οι Ναζί ήταν αρι­στε­ροί τον προ­έ­βα­λε πρό­σφα­τα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βρα­ζι­λί­ας, Ερνέ­στο Αρα­ού­ζο. Όταν ρωτή­θη­κε από δημο­σιο­γρά­φους αν συμ­φω­νεί με τον υπουρ­γό του, ο Μπολ­σο­νά­ρου απά­ντη­σε: “Δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία, σωστά;” Συνέ­χι­σε κατό­πιν, λέγο­ντας ότι η ονο­μα­σία του ναζι­στι­κού κόμ­μα­τος ήταν Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό Γερ­μα­νι­κό Κόμ­μα, περι­λάμ­βα­νε δηλα­δή τον όρο “σοσια­λι­στι­κός” επα­να­λαμ­βά­νο­ντας μια προ­βο­κά­τσια που επα­να­λαμ­βά­νουν οι φασί­στες όπου Γης.

Ο Χίτλερ είχε ονο­μά­σει το κόμ­μα του εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό, επι­χει­ρώ­ντας να κρύ­ψει τον άκρως αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα του και να ξεγε­λά­σει το γερ­μα­νι­κό λαό. Η επί­ση­μη ονο­μα­σία ήταν Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό Γερ­μα­νι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα. Παρά την ονο­μα­σία όμως, οι ναζί ακο­λου­θού­σαν μια φασι­στι­κή και αντι­ση­μι­τι­κή ‑και όχι σοσια­λι­στι­κή- ιδε­ο­λο­γία. Ο δε Χίτλερ υπο­σχέ­θη­κε στα μονο­πώ­λια ότι θα ξερι­ζώ­σει από τη Γερ­μα­νία το μαρ­ξι­σμό. Οι πρώ­τοι τους οποί­ους στό­χευ­σε ήταν οι κομ­μου­νι­στές οι οποί­οι ήταν και οι πρώ­τοι «φιλο­ξε­νού­με­νοι» των στρα­το­πέ­δων συγκέντρωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο