Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μπομπ Ντύλαν, έγραψε τη δική του ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή

Ο Μπομπ Ντύλαν  με τους φλογερούς στίχους του έγραψε τη δική του ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή.  Γεννήθηκε στις 24 Μάη 1941 στην Μινεσότα. Το πραγματικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμερμαν. Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός το υιοθέτησε από τον Ουαλό ποιητή Ντύλαν Τόμας.

Ο Μπομπ Ντύλαν είχε πρώιμα αντλήσει το υλικό της έμπνευσής του από την μουσική του Γούντι Γκάρθι. Από το πρώτο του άλμπουμ που περιείχε κυρίως διασκευές σε παραδοσιακά αμερικάνικα τραγούδια, πέρασε σύντομα σε δικές του συνθέσεις, που τον καθιέρωσαν ως τραγουδοποιό – διαμαρτυρίας.

Ο Μπομπ Ντύλαν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016  “γιατί δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού” σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο.

Ισως η επιλογή να αποτέλεσε έκπληξη για κάποιους, αλλά όπως είπε η εκπρόσωπος της Ακαδημίας, “αν κοιτάξουμε 5.000 χρόνια πίσω θα ανακαλύψουμε τον ‘Ομηρο και την Σαπφώ. Έγραψαν ποιητικά κείμενα που αποδόθηκαν στη σκηνή και το ίδιο συμβαίνει και με τον Μπομπ Ντύλαν. Ακόμα διαβάζουμε ‘Ομηρο και Σαπφώ και το απολαμβάνουμε (…)  Ένα σπάνιο παράδειγμα ιδιοφυών στίχων, ενός μοναδικού τρόπου σκέψης. ‘Ενας άνθρωπος που επί 54 χρόνια ξανανακαλύπτει τον εαυτό του»

Ο Ντύλαν είναι ο 259ος Αμερικανός που κερδίζει Νόμπελ και ο πρώτος που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά την Τόνι Μόρισον το 1993. Ο Ντύλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το βραβείο.