Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να διαβάσει τις σκέψεις μας; Μπορεί τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ο εργάτης στον καπιταλισμό έχει μερικές ενοχλητικές για το κεφάλαιο συνήθειες και ελαττώματα. Θέλει να τραφεί, να έχει κάπου να μείνει, αναπαράγεται και επομένως χρειάζεται σχολεία και παιδικούς σταθμούς, αρρωσταίνει και χρειάζεται νοσοκομεία και θεραπείες, χρειάζεται διακοπές και ξεκούραση και διασκέδαση και πολλά άλλα που μειώνουν κατά κάποιο τρόπο το ποσοστό κέρδους.

Η πιο ενοχλητικό ελάττωμα, που λέει κιο Μπρεχτ, είναι ότι σκέφτεται και μοιραία οργανώνεται και αντιστέκεται και διεκδικεί καλύτερες συνθήκες ζωής και κάποια στιγμή μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Γιαυτό τον λόγο εδώ και χρόνια η έρευνα του τέλειου εργαζόμενου, του τέλειου στρατιώτη, συνήθως κομμάντος, του τέλειου γιατρού και δάσκαλου αλλά και αυτού που καλείται να αναλάβει επικίνδυνες εργασίες είναι ανθρωπόμορφα τέρατα-ρομπότ που πολλά από αυτά έχουμε δει σε άπειρες, συνήθως αμερικάνικες υπερπαραγωγές επιστημονικής φαντασίας.

Έτσι βάζουν την επιστήμη να εξελίξει τα ρομπότ, όχι για το καλό της παραγωγής και για την μείωση των ωρών εργασίας αλλά για την επικυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στο ανθρώπινο εργατικό είδος. Αυτά μας λέει η παρακάτω είδηση του Πανεπιστήμιου του Κιότο της Ιαπωνίας.Τι πραγματικά βλέπει ένα άτομο με παραισθήσεις; Στο μέλλον ίσως μπορούμε να το μάθουμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (και ένα μικρό κομμάτι ακτινογραφίας του εγκεφάλου). Ανθρωπόμορφα ρομπότ προγραμματισμένα με συστήματα που έχουν κατασκευαστεί βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σήμερα ένα καυτό τομέα της έρευνας.

Θα μας βοηθήσουν στο σπίτι, στο γραφείο και στο σχολείο. Αλλά τότε, θα πρέπει να είναι σε θέση να μάθουν πράγματα. Για παράδειγμα, να διαβάσουν τις σκέψεις μας.

Τώρα οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έχουν κάνει το πρώτο βήμα και αναπτύξει ένα πρόγραμμα που μπορεί να αναπαράγει εικόνες από την δραστηριότητα του εγκεφάλου μας.

“Αυτοδίδακτος” αλγόριθμος

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα αυτοδίδακτο αλγόριθμο που μαθαίνει να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ανθρώπων που βλέπουν μια συγκεκριμένη εικόνα. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία από μια κουκουβάγια ή ένα αεροπλάνο

«Ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ανάγνωση σκέψεων με λίγο περισσότερης επιστημονικής φαντασίας-εμπνευσμένο τρόπο; Αυτά μας λέει ο Max Gordon, ειδικός ορθοπαιδικός με ένα ενδιαφέρον για τη μηχανική μάθηση, που έχει διαβάσει την μελέτη. «Αυτά είναι σύνθετα δεδομένα ότι ούτε εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να επεξεργαστούμε, αλλά ένας αυτοδίδακτος αλγόριθμος μπορεί να ερμηνεύσει και να αναπαράξει»

Έτσι τα δείχνει ο αλγόριθμος

Λίγο θολές εικόνες

Πώς ερμηνεύεται το πρόγραμμα τις εικόνες; Με ένα ελαφρώς θολό τρόπο. Φωτογραφίες με γεωμετρικά σχήματα ή γράμματα μπορούσε το πρόγραμμα να δημιουργήσει εκ νέου τις ίδιες εικόνες με αρκετά καλή ακρίβεια. Αλλά εικόνες που ήταν πιο σύνθετες, όπως ένα χρυσόψαρο σε ενυδρείο, βγαίνουν θολές, και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το θέμα.

Στο μέλλον, η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να απεικονίσει τις παραισθήσεις. Έτσι, οι ασθενείς θα παίρνουν ασφαλέστερες, διαγνώσεις» λέει ο ερευνητής της Νευροπληροφορικής Yukiyasu Kamitani, ένας από τους συγγραφείς που συμμετείχε στη μελέτη.

Μόνο η αρχή

Αλλά, σύμφωνα με τον Peter Fransson, Σουηδό καθηγητή κλινικής Νευρολογίας, χρειάζεται ακόμη  πολύς καιρός πριν η μέθοδος να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή. «Η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται όλα αυτά πού βλέπουμε είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Ένα αλγόριθμο που μπορεί να «διαβάσει τις σκέψεις μας» και στη συνέχεια, να τις αναπαράξει πρέπει να το δεχόμαστε με μια δόση αμφισβήτησης» λέει.

Ωστόσο, είναι ένα μικρό βήμα σε ένα πολύ μακρύ ταξίδι» συνεχίζει.

Η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά την φαντασία. Τα κονδύλια που σήμερα αφιερώνονται στην έρευνα για την έρευνα κατασκευής των ρομπότ υπερανθρώπων είναι απίστευτα μεγάλα.Μόνο στην Σουηδία διαβάζω 4εκ ευρώ στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, 3 στου Έρεμπρου και 300 εκατομμύρια, σωστά διαβάσατε τριακόσια ολόκληρα εκατομμύρια μέχρι το 2029 από τον γνωστό Οίκο Βάλεμπεργκ, τον μεγιστάνα της Σουηδίας, όπου μεταξύ των άλλων θα προσληφθούν 250 επιστήμονες και 75 θα κάνουν τα διδακτορικά τους.Πολλά από αυτά τα κονδύλια είναι χρήματα της ΕΕ που δίνει προτεραιότητα στην έρευνα.

Η δικαιολογία τους είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας επιχείρημα που σημαίνει συνήθως απολύσεις. Στόχος είναι να ξεμπερδεύουν με το ανθρώπινο είδος των εργαζομένων που δουλεύει και παράγει γιατί μεταξύ των άλλων η συνεχόμενη εξαθλίωση του για να θυμηθούμε το Κομμουνιστικό μανιφέστο απαιτεί από τον καπιταλιστή, στο τέλος να θρέφει τον εργάτη αντί να συμβαίνει το αντίθετο.Σ αυτή την κατεύθυνση θέλουν να κατασκευάσουν ρομπότ που δεν θα έχουν αυτές τις ενοχλητικές συνήθειες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.