Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μπρος πίσω η κυβέρνηση για βλασφημία – Σχόλιο Ιερώνυμου

Μπρος πίσω η κυβέρνηση στο ζήτημα της ποινικοποίησης της βλασφημίας με την αναχρονιστική διάταξη που έφερε χτες στον υπό συζήτηση Ποινικό Κώδικα. Και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσάρας με δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είχε προαναγγείλει την απόσυρση της διάταξης, λίγο αργότερα μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 διαφοροποίησε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο, που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί».

Συμπτωματικά… την ίδια ώρα τη σχετική διάταξη σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ότι η εν λόγω διάταξη αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας.

Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της «δικαιωματιστικής» λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της εν λόγω διάταξης, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος χΜια δήλωση που διαφοροποιείται από την προηγούμενη δήλωσή του στον ΣΚΑΙ όπου