Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μπ. Τζόνσον: Η Βρετανία είναι νόμιμος κάτοχος των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις τζόνσον επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος των 2.500 ετών γλυπτών που έκλεψε ο Έλγιν κατά την τουρκοκρατία.

Ο Τζόνσον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», δηλώνει ότι κατανοεί τα αισθήματα πολλών Ελλήνων για το θέμα αλλά ότι η Βρετανία έχει «σταθερή και μακροχρόνια» θέση για τα γλυπτά. «Αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή», είπε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας. «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»