Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μυκήνες: Ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο από την πυρκαγιά (ΦΩΤΟ)

Στον αρχαιολογικό χώρο πέρασε η φωτιά που καίει από το μεσημέρι στις Μυκήνες. Η πυρκαγιά ξεκίνησε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά τελικά έφτασε μέχρι την Ακρόπολη του μυθικού βασιλείου του Αγαμέμνονα. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα.

«H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Μυκηνών σήμερα το μεσημέρι δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα -και σύμφωνα πάντα με το υπουργείο- από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

«Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου 56 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα, 17 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

fotia mukines11 fotia mukines12 fotia mukines13 fotia mukines14 fotia mukines15 fotia mukines16 fotia mukines17 fotia mukines18 fotia mukines20