Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μόλις κυκλοφόρησε – Πρόταση για το καλοκαίρι: «Φέλιξ Τζερζίνσκι, Μαχητής της Επανάστασης»

«Φέλιξ Τζερζίνσκι, Μαχητής της Επανάστασης», μόλις κυκλοφόρησε από τη Σύγχρονη Εποχή (112 σελ, τιμή 7 ευρώ). Ενα βιβλίο που συμβάλλει στη μελέτη, στη συγκέντρωση πείρας και την εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από την ανάδειξη πλευρών της αλύγιστης μαχητικής δράσης των μπολσεβίκων.

«Η κεφαλαιοκρατία δε γνώρισε πιο μισητό όνομα από το όνομα του Τζερζίνσκι, που απέκρουε με το ατσαλένιο χέρι τα χτυπήματα των εχθρών της προλεταριακής επανάστασης. “Τρόμο της κεφαλαιοκρατίας” –έτσι χαρακτήριζαν τότε το σύντροφο Φέλιξ Τζερζίνσκι.»

Ι. Β. Στάλιν
Πράβντα, 22 Ιούλη 1926

TZERZINSKI2Πρόκειται για μια συλλογή με ντοκουμέντα, κείμενα και φωτογραφίες που εξιστορούν τη ζωή και το έργου του μπολσεβίκου επαναστάτη Φ. Τζερζίνσκι (1877-1926). Ο Τζερζίνσκι υπήρξε ακλόνητος κομμουνιστής, αφοσιωμένος υπερασπιστής της σοσιαλιστικής επανάστασης. Το προσωνύμιο «Σιδηρός Φέλιξ», που του δόθηκε, σηματοδοτεί την καθοριστική του συμβολή στην τεχνική – στρατιωτική προετοιμασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και στην οργάνωση των αναγκαίων μηχανισμών της εργατικής εξουσίας για τη συντριβή της αντεπανάστασης. Αφού πέρασε 11 χρόνια, το ένα τέταρτο της σχετικά σύντομης ζωής του, στις φυλακές και την εξορία, αφοσιώθηκε με απαράμιλλο σθένος σε πολλά σημαντικά πόστα της εργατικής εξουσίας.