Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μόσχα: Αιχμές για Αθήνα – Απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ – Αθήνα: «Παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας»

Για «παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς φουντώνουν και στα Βαλκάνια οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσίας που σηματοδοτούν τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που απειλούν τους λαούς της περιοχής.

Σε ότι αφορά τις ρωσικές αιτιάσεις για «συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο την ονομασίας της χώρας, με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια» εμφανίζοντας το αιματοβαμμένο ΝΑΤΟ σαν πυλώνα σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Επιπλέον το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δε συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας» και προσθέτει τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό, καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα».

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα «εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία (…) θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Πάντως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δέχονται συγχαρητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών που εδραιώνει το ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Μόσχας: Αιχμές για Αθήνα – Απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ

«Η απόφαση της Bουλής της “Μακεδονίας”, που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία, μεταξύ άλλων, η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «την ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Τέλος το ρωσικό υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι «στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας, με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της “μακεδονικής” νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο εφιστά την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, οι οποίες δείχνουν τη βαθιά πόλωση της κοινωνίας. «Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει τη βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «στην Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».

Σε σχέση με αυτό, στη Μόσχα υπογραμμίζουν ότι σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου». «Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.